JOVD: “Ombouwen XL-teststraat naar opvangplek is voorbeeld voor oplossing probleem Ter Apel”

nieuws
Foto: Massimo Sestini

Het Rijk moet haast maken met de verspreiding van vluchtelingen in het land nu de omstandigheden bij het aanmeldcentrum in Ter Apel zo mensonterend zijn. Dat zegt voorzitter Tom Boer van JOVD Groningen.

“Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol, omdat de doorstroom naar andere plekken niet opschiet”, vertelt Boer. “Er wordt nu nagedacht over tijdelijke opvangplekken, maar zoals het woord al zegt, het gaat om tijdelijke oplossingen. De afgelopen tijd was de het probleem zo groot, dat asielzoekers buiten moesten slapen, of moesten overnachten op stoeltjes. Dit kan, en zou niet mogen in een beschaafd land als Nederland. Het Rijk moet hierin haar verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor meer spreiding. Ter Apel mag niet het Moria van Groningen worden.”

Meerstad
Volgens Boer moet de oplossing gezocht worden in het beschikbaar stellen van opvangruimtes. “Kijk bijvoorbeeld naar het ombouwen van de XL-teststraat bij Meerstad naar opvangplek, wat naar aanleiding van ons voorstel werd gerealiseerd. Maar ook elders: in Drachten wordt een congrescentrum omgebouwd naar opvanglocatie. Wij roepen dan ook het Rijk op om haast te maken met de verdere spreiding in het land. Hoe meer ruimte gecreëerd wordt, al is het maar een beetje, hoe eerder men in Ter Apel orde op zaken kan stellen en er geen mensen meer buiten hoeven te slapen”

“Doorstroming is van groot belang”
“Het Veiligheidsberaad liet al eerder weten dat ze zo snel mogelijk oplossingen moeten komen vanuit het Rijk, zoals een uitzetbeleid en het versterken van het CAO en de IND”, zegt Boer. “Wij ondersteunen dit dan ook van harte. Dit zal alleen tijd kosten, zeker met de instroom van Oekraïners. Als Groningers hebben we hier weinig invloed op, maar zijn wij wel de dupe. Zo heeft de Voorzitter van de Veiligheidsraad voorgesteld het AZC tijdelijk te sluiten voor aanmeldingen, om zo wat ruimte, en hopelijk wat meer menselijkheid te creëren. Doorstroming is van groot belang om ruimte in Groningen te creëren, het Rijk moet hier ook de regie in pakken.”