“Blij met uitspraak rechtbank energietoeslag, wel duidelijkheid nodig vanuit Den Haag”

GroenLinks-raadslid Ceciel Nieuwenhout is blij met de uitspraak van de rechtbank in Arhem in een zaak die een student had aangespannen vanwege de energietoeslag. Wel moet het kabinet nu volgens Nieuwenhout met duidelijkheid komen.

“Ik ben blij met deze uitspraak”, reageert Nieuwenhout. “Dit zorgt voor rechtvaardigheid. En het geeft ook aan dat de één niet meer recht heeft op de toeslag dan een ander. Wel brengt het gelijk ook zorgen met zich mee. Afgelopen week heeft onze fractie al contact gehad met de wethouder en hem gevraagd naar de situatie. Duidelijk is dat wij als gemeente alle studenten geen energietoeslag kunnen geven. Daar hebben we de financiële middelen niet voor. We hebben hier ook geen rekening mee gehouden in onze begroting. Er zal dus actie vanuit Den Haag moeten komen.”

Rechtszaak
De zaak die vrijdag diende bij de rechtbank in Arnhem was aangespannen door een student uit Nijmegen. De rechter liet weten dat de motivering van minister Carola Schouten (ChristenUnie), de basis waarop ook de gemeente Groningen studenten uitsloot van de regeling, te algemeen is. De rechtbank stelt dat er geen recht is gedaan aan de feitelijke woonsituatie van studenten. Ook in Groningen is een vergelijkbare rechtszaak aangespannen die binnenkort behandeld gaat worden.

“Optrekken samen met andere studentensteden”
“Er moet duidelijkheid komen vanuit Den Haag”, vertelt Nieuwenhout verder. “Het geluk is ook dat Groningen niet de enige stad is die met dit probleem te maken heeft. Mijn hoop is dat Groningen contact gaat zoeken met andere studentensteden, en dat er gezamenlijk opgetrokken gaat worden. Zodat we een helder signaal af kunnen geven in de richting van Den Haag en straks niet voor verrassingen komen te staan.”

Studentenhuizen
De situatie is echter complex. Vanwege de stijgende energieprijzen is er een energietoeslag in het leven geroepen van rond de 800 euro die bedoeld is voor mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum. “Sommige studenten wonen in een eigen appartement. Maar je hebt ook de studentenhuizen waar meerdere mensen wonen. Deze mensen delen de energierekening voor het pand, waarbij je een hele kromme situatie krijgt als je alle bewoners de 800 euro gaat geven.”

Vragen
Nieuwenhout heeft daarom verschillende vragen: “Ik wil graag weten om hoeveel geld het ongeveer gaat. Waar moeten we rekening mee houden in Groningen. Daarnaast wil ik weten hoe het precies berekend gaat worden. En in geval van studentenhuizen, hoe ga je daar mee om. Kijk, je ziet heel duidelijk dat er in het verleden wel is nagedacht over deze situatie, maar dat er voor gekozen is dat studenten werden uitgesloten. Hoe gaat dat nu opgelost worden? Wat kunnen we van het Rijk verwachten? Daar zal duidelijkheid over moeten komen.”