‘Bedden voor studenten in noodopvang bijna allemaal verhuurd’

nieuws
foto: André Huitenga

Volgens wethouder Van Niejenhuis krijgen de RUG, de Hanze, het Erasmus Student Network en de Groninger Studentenbond weinig vragen binnen over huisvesting.  Maar alle hens blijven wel aan dek, want de noodopvanglocaties stromen vol.

Van Niejenhuis stuurde afgelopen woensdag een update naar de gemeenteraad over de situatie. De gemeentelijke opvangbedden (dat zijn er 109, in plaats van de 111 die eerder werden gemeld) aan de Vondellaan, de Admiraal de Ruijterlaan, de Donderslaan en de Hoogeweg zijn vrijwel allemaal verhuurd, zo stelt Van Niejenhuis. Maar er zijn (woensdag) nog wel bedden in de Stad: “Op Kamernet stonden woensdag nog 113 kamers te huur. Ook bij de hostels is er nog plek vrij”, aldus de wethouder.

Ook bij Hospi Housing, de organisatie waar studenten een half jaar een kamer kunnen huren bij mensen thuis, is volgens Van Niejenhuis relatief rustig: “Inmiddels zijn er ongeveer 50 aanmeldingen van hosts geworven en 25 matches. Daarnaast hebben een kleine duizend studenten zich aangemeld, maar een deel daarvan zal inmiddels via een andere weg een kamer hebben gevonden. De aanmeldingen van hosts nemen nog steeds toe, terwijl de aanmeldingen van studenten juist afnemen.”

De gemeente blijft wel alert, schrijft Van Niejenhuis. “Studenten kunnen zich nog tot 31 augustus inschrijven bij de onderwijsinstellingen. De ESN-introductieweek begint 2 september en de opening van het Academische jaar is 6 september. Tot die tijd blijven we alert op signalen en hebben we wekelijks overleg met de betrokken partners.”