Advertentie
Categories: Nieuws

Zomerprogramma voor Oekraïense vluchtelingen: “Vol afleiding en sport en spel”

Nu Groningen langzaam maar zeker in vakantiestand gaat, en de scholen gesloten zijn, worden de Oekraïense vluchtelingen niet aan hun lot overgelaten. In Haren is volgens Willemijn Kemp van de organisatie een zomerprogramma samengesteld.

Hoi Willemijn! Wat is het doel van dit zomerprogramma?
“Eigenlijk heeft het meerdere doelen. De kinderen zitten sinds deze week thuis, waarbij hun ouders of verzorgers nog gewoon aan het werk zijn. We willen hen een leuk programma aanbieden zodat ze zich thuis niet hoeven te vervelen. Maar een ander doel is dat met dit zomerprogramma er een hele mooie kans ligt om Oekraïense kinderen in contact te brengen met hun Nederlandse leeftijdsgenootjes. Dat ze zich in elkaars taal en cultuur kunnen verdiepen, dat er mooie contacten ontstaan. Het programma wordt trouwens vormgegeven samen met opbouwwerkers van het WIJ-team.”

We hebben het over kinderen, maar eigenlijk is het zomerprogramma breder dan alleen deze doelgroep hè?
“Klopt. Een onderdeel van het zomerprogramma zijn de Nederlandse lessen. Die bieden we sinds een aantal maanden aan hier in Haren voor een hele brede doelgroep. Dat wordt gedurende de zomervakantie gecontinueerd. We hebben vrijwilligers kunnen vinden die op dinsdag, woensdag en donderdag les geven. De afgelopen periode kreeg ook een groep Oekraïners Nederlandse les op het Noorderpoort, die sluiten zich nu ook bij ons aan.”

Een ander onderdeel is een Games Night die morgenavond georganiseerd wordt?
“Klopt. Het is bedoeld voor alle leeftijden. We hebben een groep bordspelfanaten bereid gevonden om naar Haren te komen. Er hebben zich inmiddels tussen de dertig en veertig mensen aangemeld, en met dat aantal zijn we erg blij. Wij denken ook dat het spelen van spelletjes een hele mooie manier is om contact met elkaar te leggen.”

En voor volgende week staat er een tenniswedstrijd op het programma?
“Ja, eigenlijk is het een tennisclinic die gegeven wordt bij TSH hier in Haren. Er is de mogelijkheid voor 25 mensen om een clinic te volgen, waarbij docenten er voor zorgen dat de deelnemers het tennisspel onder de knie krijgen. En er gebeurt overigens nog meer deze weken. Deze week vindt in Haren het huttenbouwen plaats. Daar doen ook vijftien Oekraïense kinderen aan mee. De traditie is dat op de laatste dag de brandweer met loeiende sirenes naar het huttendorp komt. We hebben de kinderen daarom alvast gewaarschuwd dat dit normaal is, dat dit onderdeel is van het programma.”

Nu kan ik me zo voorstellen dat er in Haren nog veel meer gebeurt. Stel nu dat een organisatie bezig is met iets, en denkt daarbij ook plaats te hebben voor Oekraïners. Kunnen zij contact met jou opnemen?
“Dat lijkt me geweldig. Deze mensen mogen mij zeer zeker mailen. En dan kunnen we nader in gesprek gaan over wat we voor elkaar kunnen betekenen. Ik denk dat het heel goed is dat we de Oekraïners een mooie zomer gunnen. Er zijn veel zorgen, er is veel stress. En dan heb ik het niet alleen over de situatie in Oekraïne. Ik heb het ook over de aanstaande verhuizingen van mensen die bijvoorbeeld naar Onnen gaan, en waarbij anderen de flat in Selwerd verlaten. Er speelt momenteel heel veel.”

Via deze link kan er contact worden opgenomen met Willemijn.

Deel dit artikel:
Share
Published by
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

RUG doet mee aan proef met korter studiejaar

De Rijksuniversiteit Groningen doet mee aan een pilot van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf voor een korter…

10 minuten ago

Buurtkinderen helpen kunstwerk Lijsterbeslaan afmaken; zaterdag onthulling

De Lijsterbeslaan wordt komend weekend een stukje mooier gemaakt, na de onthulling van een van…

31 minuten ago

Nieuwe corona-testlocatie aan Zeewinde

GGD Groningen opent dinsdag 18 oktober een corona-testlocatie aan Zeewinde 1. op bedrijventerrein 't Witte…

53 minuten ago

Gemeente wist niets van evenement met dieren tijdens Groningens Ontzet

De gemeente Groningen was niet op de hoogte van het feit dat tijdens Groningens Ontzet…

1 uur ago

Dieuwertje Blok leest voor bij SKSG Langestraat

De bekende tv-presentatrice Dieuwertje Blok leest donderdag voor aan kinderen van SKSG, aan de Langestraat…

2 uur ago

Gemeente onderzoekt veiligheid kades Diepenring

De gemeente is bereid om te onderzoeken of er extra veiligheidsmaatregelen moeten komen langs de…

2 uur ago
Advertentie