Categorieën: Nieuws

Zoektocht verdwenen speelgoedautootjes Haren: “We hebben nog niets teruggevonden”

De zoektocht naar verdwenen speelgoedautootjes in Haren heeft nog geen resultaat opgeleverd. Van de zestig auto’s zijn er nog zeker dertig vermist.

Ongeveer twee weken geleden begon de zoektocht. “We hebben helaas nog niets teruggekregen”, vertelt Laurens Hogenbirk. De auto’s raakten vermist bij het leeghalen van de woning van de grootouders van Laurens. “Zij zijn verhuisd naar een verzorgingscentrum in Haren. Het huis moet daarom leeg, en ik wist dat er een doos moest zijn met autootjes waar ik vroeger altijd mee speelde. Ik was het eerste kleinkind en ik kwam heel regelmatig bij mijn opa en oma. Je kunt zeggen dat de autootjes herinneren aan een hele mooie tijd in mijn leven. En wat ik toen nog niet wist, is dat die autootjes de basis zouden zijn van één van mijn latere hobby’s, want ik ben behoorlijk verknocht geraakt aan auto’s. Als ik alleen een koplamp zie dan weet ik welk type auto het is. Om maar een voorbeeld te noemen.”

“Van de zestig auto’s zijn er dertig weg”
Ondanks dat familieleden werden ingelicht dat Laurens de doos met auto’s graag wilde hebben, ging het toch mis. “Twee weken geleden is een medewerker van een veilinghuis langsgeweest om te kijken of er ook spullen opgekocht konden worden. Dat bleek niet het geval te zijn. Een oom heeft daarop besloten om maar een rommelmarkt te organiseren, en die heeft spullen langs de kant van de weg gezet met de boodschap, gratis mee te nemen. En daar stond dus die doos met autootjes bij.” Laurens kreeg lucht van de actie en is vervolgens als een speer naar de woning gegaan maar toen was het leed al geschied. “Van de zestig auto’s zijn er ongeveer dertig weg, zij zijn waarschijnlijk meegenomen door kinderen uit de wijk.”

“Modelletjes uit de jaren tachtig en negentig”
Vanwege de emotionele waarde wil Laurens de autootjes graag terug. “Het gaat om auto’s die je qua grootte in je handpalm kunt houden. Het zijn modelletjes uit de jaren tachtig en begin jaren negentig. De autootjes zijn van de speelgoedmerken Matchbox en het Franse Majorette.” Mensen die een auto gezien hebben, of weten waar ze zijn, kunnen de speelgoedauto’s brengen naar de Ratelaarweg 11 in Haren. “Dat is het adres waar ik woon. De bedoeling is dat ik de autootjes een mooie plek ga geven. Dat er daarmee een mooie herinnering is aan mijn jeugd en aan de fijne tijd die ik bij mijn opa en oma heb gehad.”

Verslaggever Johannes Rienks maakte een reportage over de verdwenen speelgoedauto’s

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Marktondernemers krijgen tot 2030 de tijd voor zero-emissiezone

Marktondernemers krijgen vijf jaar meer tijd in voorbereiding op de zero-emissiezone. Dat heeft het gemeentebestuur…

6 minuten geleden

‘Basisbaan draagt bij aan persoonlijk geluk en aan leefbaarheid’

Vrijwel iedereen die de afgelopen tijd aan de slag is gegaan met een basisbaan, doet…

17 minuten geleden

‘Maatregelen om roken te ontmoedigen hebben succes’

De maatregelen om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen door het aantal verkooppunten te verminderen zijn…

60 minuten geleden

Kinepolis vertoont eens per maand nieuwe LHBTQIA+-film

Kinepolis introduceert vanaf 26 mei een nieuw concept: KinePride. Elke laatste zondagochtend van de maand…

2 uur geleden

Gemeente: ‘Maai s.v.p. geen gras in mei’

Duurzaam Groningen vraagt de inwoners van de gemeente om in mei hun gras niet te…

2 uur geleden

Noordtribune Euroborg gesplitst in zit- en sta-gedeelte

Euroborg NV begint direct na afloop van het huidige seizoen van FC Groningen met aanpassingen…

3 uur geleden