Categorieën: Nieuws

Vijf jaar cel en TBS geëist voor aanslag op Sikkom-journalist Groeneveld

Het OM eist vijf jaar cel en TBS onder voorwaarden voor Jaimy W. en Tjeerd P. voor de aanslag, officieel poging tot moord en brandstichting op Sikkom-journalist Willem Groeneveld en zijn partner in augustus 2021.

In de nacht van 18 op 19 augustus vorig jaar trokken de twee op de fiets naar het huis van Groeneveld, waar zijn flesjes met een brandbare vloeistof door de voordeur in het huis van Groeneveld gooiden. De brand die ontstond, kon snel worden uitgemaakt, de flesjes met brandbaar vloeistof waren niet kapot gebroken.

De verdachten zouden complotdenkers zijn in de coronaperiode, terwijl Groeneveld vaak met stevige pen ten strijde trok tegen dit nepnieuws. Tjeerd P. gaf tijdens de inhoudelijke behandeling aan dat hij tijdens de coronaperiode niet met al het nieuws rond corona om kon gaan en deed tijdens de zaak openlijk afstand van de complottheorieën waar hij in geloofde.

Jaimy W. gaf tijdens de inhoudelijke behandeling vooral aan zich niets meer van de aanslag te herinneren. Hij gaf aan het verschrikkelijk te vinden voor de slachtoffers en dat hij ook een straf verdient. Op ongeveer elke inhoudelijke vraag van de rechters over de bewuste avond kon hij echter amper informatie geven, en gaf hij herhaaldelijk aan stomdronken te zijn geweest.

Brandstichting en poging moord

Ondanks de excuses van beide verdachten eist het OM forse straffen tegen de twee verdachten. Door het gooien van de molotovcocktails hebben de verdachten volgens het OM geprobeerd Groeneveld en zijn partner te vermoorden. Volgens de officier van justitie hadden de verdachten in deze omstandigheden moeten weten dat het brandstichten op deze wijze kon leiden tot het doden van iemand en was er sprake van voorbedachte raad. “Er waren zoveel momenten waarop zij zich hadden kunnen bezinnen en beraden om het niet te doen”, aldus de officier.

“Een aanslag op een journalist, en zijn eveneens in de journalistiek werkzame partner, vraagt om het opleggen van een langdurige gevangenisstraf”, stelt het OM. Het OM eist daarom vijf jaar cel tegen beide verdachten. De psychiater en psycholoog constateren daarnaast dat beide verdachte verminderd toerekeningsvatbaar zijn voor hun daad en adviseren zij daarom TBS met voorwaarden op te leggen.

De twee advocaten van de verdachten zien dat anders en pleitten voor vrijspraak voor poging tot moord. Groeneveld en zijn partner zijn nooit daadwerkelijk in levensgevaar geweest, aldus de advocaten. “Groeneveld moest in angst ‘leven’, zo stel de advocaat van W. “Dan heb je niet het idee om iemand van het leven te beroven.”

Advocaten: ‘Groeneveld was nooit in levensgevaar

De advocaat van Tjeerd P. neemt het woord voor zijn pleidooi De advocaat vindt niet dat Groeneveld en zijn partner daadwerkelijk in levensgevaar zijn geweest.

De uitspraak in de zaak volgt over 14 dagen.

 

Wouter Holsappel

Recente berichten

Ongeval tussen automobilist en motorrijder op kruising Stettinweg en Wismarweg

Op de kruising Stettinweg/Wismarweg was donderdagmiddag een aanrijding tussen een auto en een motorrijder. Dat…

2 uur geleden

Waterpompen tussen Damsterdiep en Eemskanaal voorlopig uit

Waterschap Noorderzijlvest heeft de noodpompen van het Damsterdiep naar het Eemskanaal uitgezet. De pompen werden…

2 uur geleden

Amkemaheerd krijgt deels nieuw asfalt op zaterdag 22 juni

Een gedeelte van de Amkemaheerd is op zaterdag 22 juni tijdelijk afgesloten voor verkeer wegens…

3 uur geleden

Brand in leegstaand pand aan Friesestraatweg

De brandweer rukte donderdagmiddag uit voor een brand in een leegstaand pand aan de Friesestraatweg.…

3 uur geleden

Doelman Dirk Jan Baron jaar langer bij FC Groningen

Doelman Dirk Jan Baron heeft zijn contract bij FC Groningen met een jaar verlengd. (meer…)

4 uur geleden

Prentenboeken voor kinderen met taalachterstand

Een groot deel van de kinderen die opgroeien in kwetsbare Groningse wijken heeft een taalachterstand,…

5 uur geleden