Vanaf volgende week riksja’s van een naar Grote Markt voor minder mobiele Stadjers

Vanaf volgende week dinsdag kunnen Groningers die slecht ter been zijn een gratis riksja naar de Grote Markt bestellen vanaf een aantal bushaltes rond de binnenstad. Maandagochtend werden de elektrische fietstaxi’s gepresenteerd bij de bushalte Sint Jansbrug/Stadsschouwburg.

Wethouder Philip Broeksma gaf maandagochtend het startschot voor de pilot met de riksja’s. “De binnenstad is een plek voor iedereen”, aldus Broeksma. “Mensen met een beperking, ouderen die minder goed ter been zijn of anderszins anders-mobielen willen net als ieder ander ook kunnen gaan en staan in de binnenstad. Dat willen we als gemeente faciliteren.”

De pilot met de riksja’s duurt in eerste instantie een half jaar. De gemeente kiest onder andere voor een korte proefperiode, omdat de proef met de kleine pendelbusjes van en naar het Akerkhof niet werkte, nadat ook hier de lijnbussen verdwenen. De riksja’s zijn daarnaast een stuk goedkoper en kunnen makkelijker op afroep worden ingezet.

Riksja’s op afroep tijdens marktdagen

Het proefproject met de driewielige karretjes is bedoeld als alternatief voor bussen, die vanaf volgende week zondag niet meer over de Grote Markt rijden. De riksja’s moeten een alternatief binnen voor minder mobiele Groningers. Mensen met een mobiliteitsbeperking kunnen zich op marktdagen (dinsdag, vrijdag en zaterdag) vanaf de bushaltes aan het Zuiderdiep, de Westerhaven en de halte aan de Sint-Jansbrug per Riksja laten vervoeren naar de Grote Markt.

Wie gebruik wil maken van het gratis vervoer, kan vooraf een centraal nummer bellen, appen of sms-en waarna de Riksja voorrijdt.