Categorieën: Nieuws

UMCG krijgt miljoenen voor onderzoek naar ketamine bij ernstige depressie

Samen met vier andere Nederlandse ziekenhuizen heeft het UMCG ruim drie miljoen euro gekregen voor onderzoek naar het gebruik van ketamine bij mensen met een ernstige, therapieresistente depressie. De onderzoekers willen weten of het psychedelicum een alternatief kan zijn voor elektroconvulsieve therapie.

Het onderzoek staat onder leiding van UMCG-hoogleraar Robert Schoevers. De hoogleraar psychiatrie doet al langer onderzoek naar de inzet van therapieën met psychedelica (psilocybine, ketamine en MDMA) bij de behandeling van depressie.

De onderzoekers zijn hard op zoek naar een alternatief voor elektroconvulsieve therapie (ECT) bij ernstige depressie, wat nu geld als laatste redmiddel voor patiënten die niet reageren op andere medicatie of psychologische behandeling. Deze groep is groot (één op de drie patiënten). ECT is een ingrijpende behandeling met veelal een lange ziekenhuisopname, herhaalde narcose en bijwerkingen die soms tot blijvende schade kunnen leiden, waaronder aantasting van het geheugen. Daarnaast moet de behandeling vaak worden herhaald, omdat de kans op terugval erg hoog is

Grote groep patiënten

Uit een pilot met een kleine groep patiënten blijkt dat esketamine betere resultaten boekt. Daarom gaan de vijf centra nu een grotere groep (172 patiënten) mee laten doen met dit onderzoek. Eén groep krijgt acht weken ECT, de andere groep krijgt dezelfde periode  twee keer per week esketamine krijgt.

De groep die esketamine krijgt, bouwen de behandeling langzaam af. Vervolgens wordt de groep een jaar lang in de gaten gehouden, om te zien welk effect de behandeling heeft en of er sprake is van terugval.

De studie duurt vier jaar. De uitslagen van het onderzoek zullen worden gebruikt om te bepalen of orale esketamine in de toekomst via de basisverzekering kan worden vergoed.

Meedoen

Depressieve patiënten vanaf 18 jaar, die in aanmerking komen voor ECT-behandeling, kunnen meedoen aan dit onderzoek. Patiënten met een bipolaire stoornis of psychotische klachten kunnen niet deelnemen. Alle deelnemers worden vooraf gescreend op deze en een aantal aanvullende voorwaarden. Iedereen die meer informatie wil ontvangen over deelnemen aan deze studie, kan contact opnemen met de onderzoekers via dit e-mailadres.

Tom Veenstra

Recente berichten

Agenten met zware vesten naar Nieuwe Sint Jansstraat

In de Nieuwe Sint Jansstraat heeft een klein cordon politie vrijdagavond enige tijd onderzoek gedaan,…

1 uur geleden

Bewolking en waterig zonnetje op aangename zaterdag, daarna stuk kouder en meer kans op neerslag

Zaterdag vormt de piek in de temperatuurstijging van de afgelopen dagen. De eerste dag van…

3 uur geleden

NOM verdubbelt investeringen, maar lijdt wel verlies

De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) investeerde vorig jaar dubbel zoveel als het de…

4 uur geleden

Maaltijdbezorger naar ziekenhuis na flinke botsing op Wilhelminakade

Op de Wilhelminakade heeft vrijdagavond een forse aanrijding plaatsgevonden tussen een auto en een maaltijdbezorger…

6 uur geleden

Honderden ronkende motoren rijden zaterdagochtend vanuit De Wijert richting Almelo

In De Wijert zou het vrijdagavond en zaterdagochtend wel eens wat lawaaiig kunnen zijn. Dan…

6 uur geleden

Uit Stad ontsnapte tbs’er (33) terug in Nederland na uitlevering door Tsjechië

Mouloud M., de tbs’er die begin februari ontsnapte tijdens een begeleid verlof in Groningen, is…

8 uur geleden