Categorieën: Nieuws

Tropische dag op de wegen: ‘Wegdektemperatuur bijna 50 graden, neem water en plu mee’

Groningen beleefde dinsdag een tropische dag. Waar de één de verkoeling zocht en een ander een duik in een recreatieplas nam, was het voor Rijkswaterstaat een dag die nauwlettend gemonitord werd.

“Bij Rijkswaterstaat staat veiligheid voorop”, vertelt woordvoerder Baudien Schaafsma. “Vanwege de warmte hebben we maandag het hitteprotocol afgekondigd. Wat betekent dat? Wel, mochten reizigers om welke reden dan ook stranden dan wordt er voor gezorgd dat zij eerder geholpen worden. Als er een melding binnen komt van een auto die strandt, dan gaan we daar direct naar toe om deze mensen naar een veilige plek te brengen. Dan moet je denken aan een tankstation waar drinkwater te verkrijgen is en waar mensen in de schaduw kunnen staan. We hebben daarvoor hele duidelijke afspraken gemaakt met onze bergingsbedrijven dat zij a la minute ter plaatse gaan.”

Asfalttemperatuur
Maar het is niet het enige. Op tropische dagen bereikt de asfalttemperatuur hoge waarden. Dinsdagavond rond 20.00 uur werd op de wegen rond Stad een temperatuur van 42,1 graden gemeten, eerder op de dag werd een temperatuur van 50 graden bereikt. “Wij volgen dat de hele dag nauwlettend. Het probleem is wel dat we er niet zo heel veel tegen kunnen doen. Ik weet dat er gemeenten zijn die bijvoorbeeld met zout strooien. Dat doen wij niet. Ook zetten we geen waterwagens in om het asfalt af te koelen. Wat we wel doen is dat we onze bruggen nat houden. Door de warmte zetten brugdekken uit waardoor ze niet meer open kunnen. Om dat te voorkomen houden we de bruggen nat.”

“Flesjes water en een paraplu meenemen”
Schaafsma spreekt van een bijzondere dag. “Je hebt te maken met hoge temperaturen, waarbij je graag wilt dat alle weggebruikers veilig van punt A naar punt B kunnen rijden. Het instellen van een hitteplan doen we dan ook niet zomaar.” De zegsvrouw heeft ook een belangrijke tip: “Ieder voertuig kan pech krijgen. Zorg er voor dat je wat flesjes water in je auto hebt, en neem ook een paraplu mee. Stel dat je met pech op de snelweg komt te staan, dan moet je je voertuig verlaten en moet je achter de vangrail wachten op hulp. Een brandende zon op je hoofd is dan totaal niet prettig. Daarom het advies om een paraplu in je auto te leggen.”

Woensdag belooft het eerste deel van de dag opnieuw tropisch te gaan verlopen. Daarna komt er afkoeling waardoor het hitteprotocol wordt ingetrokken.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Tot 2,5 jaar cel geëist voor woningoverval aan Helper Oostsingel

Tegen een 24-jarige man Stadjer is donderdag voor de rechtbank in Groningen 2,5 jaar cel…

7 uur geleden

Goede Vrijdag begint regenachtig, later opklaringen

Het ziet ernaar uit dat de bloemetjesmarkt op Goede Vrijdag niet alleen gevuld gaat zijn…

9 uur geleden

File door kop-staartbotsing op A7 nabij Westpoort

Donderdagmiddag zijn twee auto's op elkaar gebotst op de A7 in de buurt van Westpoort.…

12 uur geleden

Lekkage gevaarlijke stof Martini Ziekenhuis

De brandweer moest donderdagmiddag uitrukken voor een lek van een gevaarlijke stof in het Martini…

13 uur geleden

Teleurstelling over laten staan van geheugenpaviljoen

Een groep bewoners uit de Oosterpoortwijk is teleurgesteld dat de gemeente het zogeheten geheugenpaviljoen toch…

14 uur geleden

FC Groningen fris laatste wedstrijden in: “Ze stonden maandag alweer te springen”

Een feestje bij FC Groningen, dat is waar de club en supporters op hopen aan…

15 uur geleden