Categorieën: OOG Ochtendshow

Tönnis de Vries: “Opbrengst voor WelMobiel loopt nog niet storm, maar mijn moreel is goed!”

Groninger Tönnis de Vries heeft in iets meer dan een week meer dan 600 kilometer op zijn fiets gereden door Spanje. Vanaf een koffiezaak bij het strand van Oliva praat hij ons bij over zijn 3.000 kilometer lange fietstocht.

Hij bevindt zich in de kustplaats, die ongeveer 80 km ten zuiden van Valencia ligt. De afgelopen nacht heeft hij geslapen voor een strandhuis en deze morgen kon hij de zon zien opkomen. Hij ging daarna op zoek naar een koffiezaak die al open was, zodat hij even rustig kon bellen voor een update van zijn fietstocht.

Veel hoogtepunten

De Vries zegt vele hoogtepunten te hebben meegemaakt. Die werden wel afgewisseld met wat mindere momenten, maar geen dieptepunten. Zo vond hij de start van zijn fietstocht, met al die klimpartijen door de bergen, niet prettig. Hierdoor had hij besloten zijn route te verleggen naar een kust.
Ook had hij spannende tijden toen hij van Villarreal naar Valencia een stukje snelweg moest nemen. “En dat zijn dan wel geen snelwegen zoals in Nederland, maar ik wist wel dat ik daar niet mocht rijden”, vertelt hij. “Het ging om een kilometertje of 4-5 en ik werd bij de volgende afrit netjes opgewacht door de vrienden van de Guardia Civil. Met veel handen en voeten werk heb ik me daar aardig uit gered.”

Verder had hij afgelopen week twee fietsdagen achter de rug waarbij hij rond de 100 km langs de kust door allerlei plaatsjes en steden kronkelde. Toch waren er ook een paar pittige dagen bij, zo vertelt De Vries, waarop het toch erg warm was. En ondanks dat hij de sterkste hoogteverschillen zoveel mogelijk mijdt, ontkomt hij er soms niet aan om een pittige klimpartij in te zetten.

Zaterdag is hij in Valencia aangekomen, waar hij een paar dagen wat in de omgeving heeft gekeken en het wat rustiger aan heeft gedaan. Hij heeft er nu in Oliva zo’n 650 km op zitten. “Wat kilometers betreft zit ik prima op schema en mijn moreel is goed”, zo constateert hij.

Filmset

Vandaag heeft hij als doel gesteld om Alicante te halen, dat nog op zo’n 90-100 km van hem verwijderd is. Hij hoopt over twee dagen in Almería te zijn. Hij gaat daar een kijkje nemen op de voormalige filmset van de westernfilm “Once Upon A Time In The West”, die daar is opgenomen en waarvan de filmset te bezichtigen is. Hij kijkt daar naar uit, omdat hij wel iets heeft met de film, zowel qua muziek als beeld.

Tekst gaat onder afbeelding verder

Opbrengst tot nu toe

De fietstocht van Tönnis de Vries duurt zes weken en zal hem rondom het Ibirische schiereiland voeren, waarbij hij door Spanje en Portugal zal fietsen. Met deze tocht van 3.000 kilometer wil De Vries geld inzamelen voor om geld in te zamelen voor een nieuw vervoermiddel voor WelMobiel. Tot nu toe staat de teller op zo’n 900 euro, vertelt De Vries. “Het druppelt binnen”, zegt hij, “maar het staat niet stil. En de mensen die denken ‘eerst zien dan geleuven’: de eerste 600 km zitten erop, dus ze kunnen in ieder geval mij voor de eerste 6 euro al steunen.”

Volgende week, volgende update

Volgende week dinsdag belt de Ochtendshow rond 8.10 uur weer voor een update. De Vries verwacht dan in Málaga te zijn. Zijn vriendin komt komende maandag naar die stad, om hem dan vijf dagen lang te vergezellen op zijn fietstocht. Als dan weer met hem gebeld zal bellen voor een update, weet hij zeker dat hij dan in die plaats zal zijn.

Hieronder het volledige reisverslag van Tönnis de Vries over afgelopen week, zoals het te horen was in de OOG Ochtendshow:

26-07-2022 Tönnis de Vries fietstocht update 02
OOG Ochtendshow

Recente berichten

Kindje gewond bij aanrijding Turfsingel

Op de Turfsingel heeft woensdagmiddag een verkeersongeluk plaatsgevonden. Bij het ongeluk is een kindje gewond…

33 seconden geleden

Oproep om groen hokje bij Euroborgstadion niet zomaar te verwijderen: “We hebben te weinig oog voor historie”

Het groene hokje dat al sinds jaar en dag bij het uitvak van de Euroborg…

35 minuten geleden

Agenten nemen auto in beslag vanwege rijden met ingevorderd rijbewijs

Agenten hebben dinsdagavond een auto in beslaggenomen nadat zij er een persoon in hadden zien…

2 uur geleden

Opnieuw storing aan Zaanbrug, bussen rijden om (opgelost)

Er zijn woensdagmiddag opnieuw problemen geweest met de Zaanbrug bij het Hoofdstation. Bussen moesten een…

3 uur geleden

Donar trekt Keevan Veinot aan

Donar heeft de Canadese basketballer Keevan Veinot aangetrokken. De 25-jarige aanwinst is een veelzijdige speler…

4 uur geleden

Vijf hybride auto’s voor Handhaving Groningen

De handhavers van de gemeente Groningen kregen woensdag de sleutels van vijf hybride auto’s. De…

4 uur geleden