Categorieën: Nieuws

“Tentoonstelling in Groninger Museum is ode aan Bernadet, ze had het prachtig gevonden”

In het Groninger Museum is vanaf komende herfst een tentoonstelling te zien met werken van de in 2019 overleden Groningse kunstenares Bernadet ten Hove. Beeldend kunstenaar Frank Sciarone, weduwnaar van Ten Hove, laat weten trots te zijn.

Hoi Frank! Is deze tentoonstelling een wens die in vervulling gaat?
“Zo zou je het kunnen zeggen. Eigenlijk komen er met deze expositie verschillende dingen samen. Bernadet overleed in 2019 in Frankrijk. Veel mensen hebben toen geen afscheid van haar kunnen nemen. We hebben toen een kaart gemaakt waarop we hebben aangekondigd dat er een herdenkingsbijeenkomst gaat komen. Maar ja, toen kwam corona waardoor er lange tijd niets mogelijk was.”

Dat lijkt me heel vervelend …
“Nou, dat viel mee. Ik was er namelijk ook nog helemaal niet aan toe. Ik moest het verlies eerst zelf een plekje geven. Niet zo lang geleden is het plan weer op tafel gekomen, waarbij een vriend opperde of het niet goed zou zijn om behalve een herdenkingsbijeenkomst ook een expositie op te zetten. We hebben toen alle wensen op een rijtje gezet en hebben vervolgens contact gezocht met de directeur van het Groninger Museum, Andreas Blühm. Blühm kende het werk van Bernadet. We hebben een mailtje gestuurd met de vraag of ze daar voor open stonden, en daar werd heel positief op gereageerd.”

Het lijkt me heel bijzonder dat het Groninger Museum hier aan mee wil werken …
“Ja, dat is het ook. En qua gevoel klopt het ook. Het is een prachtig gebouw, Bernadet kwam er graag, en ik denk dat haar werken er goed tot hun recht gaan komen. De afgelopen periode hebben we nagedacht over de precieze invulling. Het museum heeft een nieuwe conservatrice. Zij is hier geweest en samen hebben we bepaald hoe het er uit komt te zien. Dat ligt inmiddels allemaal vast.”

De tentoonstelling gaat bestaan uit een twintigtal twee- en driedimensionale kunstwerken …
“Hoeveel het er precies zijn, dat weet ik niet. Dat zou ik na moeten tellen. Kijk, Bernadet werkte in series. In totaal komen er vier series te hangen. Dan hebben we het onder andere over de Hamerslag Volumes, de Foneten en de Present Presence (De gezichten, waarin ze eigenlijk de portretvorm opnieuw heeft uitgevonden).”

Denk je dat de tentoonstelling een goede weergave is van de kunstenares Bernadet ten Hove?
“Euhm. (Stilte) De expositie geeft een beeld, maar geeft niet een volledig beeld van waar ze in haar leven mee bezig is geweest. Kijk, je kunt ook niet alles laten zien. Dan zou het te chaotisch worden. Bernadet werkte heel geconcentreerd, werkte heel seriematig. De werken komen in het museum in een ovale ruimte te hangen. Ik ben heel benieuwd wat er gaat afspelen tussen de series als ze in één ruimte hangen.”

Verwacht je dat veel mensen een bezoek gaan brengen?
“Ik denk het wel. Enerzijds omdat het een manier is om afscheid te nemen, aan de andere kant, veel mensen zijn bekend met haar werk. Bernadet is lang actief geweest in het Groninger kunstleven, onder andere als docent aan de Academie Minerva, maar had ook buiten Groningen veel contacten. En ondanks dat is dit één van de eerste exposities van haar in Groningen waar haar werk te zien zal zijn. Dus ook van buiten de stad verwacht ik veel mensen die gaan komen.”

De tentoonstelling is te zien van 8 oktober tot en met 5 maart 2023 en wordt mede mogelijk gemaakt in samenwerking met Ton Mars en Frank Sciarone en met steun van Stichting Beringer Hazewinkel. Een impressie van de werken van Ten Hove zijn te vinden op deze website.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

1 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

2 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

4 uur geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

5 uur geleden

Grand Theatre ademt dit weekend hiphop: “Jammer dat hiphop weinig kansen krijgt op festivals”

De noordelijke hiphopscene is dit weekend neergestreken in het Grand Theatre. Stichting Noordstaat presenteert in…

6 uur geleden

Twee minibiebs in brand in Haren, onderzoek naar brandstichting

In Haren heeft in de nacht van zaterdag op Pinksterzondag brand gewoed in twee minibiebs.…

7 uur geleden