Categorieën: Nieuws

Tandje Hoger viert 45-jarig lustrum: “In al die jaren is er veel veranderd en toch ook weer niet”

GSWV Tandje Hoger heeft de afgelopen dagen haar 45-jarig lustrum gevierd. Volgens Thomas van Zeewijk Vink, die in de lustrumcommissie zit, was de viering een succes.

Hoi Thomas! Hoe is het gegaan?
“We zijn super tevreden. We hadden een grote opkomst. Van tevoren was het best wel een beetje spannend want de viering viel in het eerste weekend van de zomervakantie, waarbij je ziet dat veel mensen dan toch besluiten om direct op vakantie te gaan. In totaal zijn er zo’n 75 mensen op de viering afgekomen. Dat zijn minder dan de honderd die we vijf jaar geleden hadden, maar wat ik al zei, gezien de omstandigheden zijn we er erg blij mee.”

Het gala vond afgelopen weekend plaats, maar de festiviteiten begonnen eigenlijk afgelopen woensdag al hè?
“Klopt. In vergelijking met eerdere lustrumvieringen hebben we het wat anders aangepakt. Er waren verschillende nieuwe onderdelen aan het programma toegevoegd, waarbij er ook de combinatie was gelegd met vrienden, familie en oud-leden. Op woensdag hadden we ons clubkampioenschap met na afloop een barbecue, op donderdag was er een beerlympics dat uit spelmatige onderdelen bestond die te maken hadden met bier en wielrennen. Op vrijdag zijn we op de vrienden- en familiedag een rondje gaan fietsen, en zaterdag was de grote lustrumdag met een gala.”

Op de lustrumdag hebben jullie vastgehouden aan de traditie om een rondje Zoutkamp te fietsen, waarbij er na afloop bij Bax Bier een college werd gegeven over wielergerelateerde sportvoeding hè?
“Het klopt allemaal, alleen ging het college niet over sportvoeding. We hadden Patrick van der Duin uitgenodigd die sinds 2017 voor Alecto Cyclingteam fietst. Aanvankelijk zou het over sportvoeding gaan, maar bij nader inzien heeft hij verteld over zijn belevenissen, over zijn carrière. En dan vooral in de zin van hoe je om kunt gaan met tegenslagen, dat meer niet altijd beter is. Uiteindelijk leverde dat een heel mooi gesprek, en ook een hele mooie discussie op.”

Een belangrijk onderdeel waren ook de oud-leden die aanschoven. Veel mooie verhalen denk ik?
“Absoluut. Ik heb de afgelopen periode ook gewerkt aan een jubileumeditie van ons clubblad. Voor deze uitgave heb ik verschillende verhalen uit mogen werken. Afgelopen weekend zie je dan al deze mensen bij elkaar. En weet je wat dan leuk is om te horen? Dat ze dan zeggen dat er in al die jaren eigenlijk helemaal niks veranderd is, maar toch ook weer wel.”

Kun je dat uitleggen?
“Sommige dingen zullen nooit veranderen. Juichen om iets heel stompzinnigs, of zonder enige reden er als een speer vandoor gaan op je fiets. Maar tegelijkertijd is er ook weer veel veranderd. Het aantal vrouwelijke leden bijvoorbeeld. Ruim veertig jaar geleden waren er geen vrouwen bij ons actief. Men zat er ook niet op te wachten. Men was bijvoorbeeld bang dat er daardoor langzamer gefietst zou gaan worden. Vanaf het jaar 2000 is het langzaam veranderd, waarbij de verhouding nu fifty fifty is. Ook in het bestuur van ons zijn verschillende vrouwen actief.”

Vorige week sprak ik met jullie voorzitter Casper Christiaanse. Daarbij ging het ook over de Tour de France. Hij vertelde dat tijdens de lustrumviering de televisie regelmatig aangezet zou worden, want de Tour moest gekeken worden. Hoe is dat gegaan?
“Dat viel eigenlijk wel mee. Het meeste vuurwerk was vorige week woensdag te zien toen Jonas Vingegaard het geel afpakte van Tadej Pogačar. En eigenlijk was dat ook helemaal prima. Onze festiviteiten begonnen die dag om 18.00 uur, dus we konden in de middag het allemaal op de buis volgen. Daarna volgden er een aantal etappes in Frankrijk die op zich wel leuk waren, maar niet super spannend verliepen. Her en der is het wel gevolgd op smartphones, maar niet massaal voor een scherm.”

Vingegaard pakt het geel op een moment dat jullie nog nét niet begonnen zijn aan jullie festiviteiten. Hoe goed zijn de contacten met Vingegaard?
“Je begrijpt dat ik hier uiteraard helemaal niks over kan zeggen, haha.”

Zonder gekheid. Komende zondag finisht de Tour in Parijs. Wie gaat er winnen?
“Ik denk dat Vingegaard de beste papieren heeft. Het is jammer dat Kruijswijk en Roglic afgestapt zijn, waardoor het nu echt een man tegen man gevecht gaat worden, maar desalniettemin denk ik dat de Deen het sterkste is. Hij is ook een wat betere tijdrijder dan Pogačar. Maar de bergritten in de Pyreneeën gaan er zeker nog toe doen. Het is nog geen gelopen race.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Geen plusvariant om extra te investeren in sportvoorzieningen: “Huidige ambities zijn al heel fors”

Een plan van het CDA om in de gemeente een plusvariant uit te werken waarbij…

5 minuten geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op Pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op Pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

1 uur geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

2 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

3 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

5 uur geleden

Wall House tijdens Pinksteren geopend: “Tentoonstelling ’thuis’ te zien”

Wall House aan de A.J. Lutulistraat is tijdens het hele Pinksterweekend geopend. In het gebouw…

6 uur geleden