Categorieën: Nieuws

Speelgoedautootjes met emotionele waarde per ongeluk weggegeven: “Mag ik ze terug?”

Voorwerpen met een emotionele waarde. We hebben en we kennen allemaal van deze voorwerpen. Voor de 29-jarige Laurens Hogenbirk uit Haren zijn dit een stuk of zestig speelgoedautootjes. Een deel is door middel van een rommelmarkt verdwenen.

Hoi Laurens! Wat is er aan de hand?
“Wij zijn op dit moment het huis van mijn opa en oma aan het Vijverpad in Haren aan het leeghalen. Opa en oma hebben daar ruim vijftig jaar gewoond, en zijn inmiddels qua leeftijd in de negentig. Zelfstandig wonen wordt steeds lastiger, waardoor ze verhuizen naar een verzorgingscentrum in Haren. Dat betekent dat het huis leeg moet, en nu wil het zijn dat mijn opa en oma best wel wat spullen bewaard hebben. Zo weet ik dat er onder andere een doos met speelgoedautootjes moest zijn. Maar die heb ik de afgelopen dagen niet kunnen vinden.”

Wat is het verhaal achter deze speelgoedautootjes?
“Ik heb daar vroeger, toen ik klein was, veel mee gespeeld. Ik was het eerste kleinkind en ik kwam heel regelmatig bij mijn opa en oma. Ik speelde dan onder andere met deze autootjes. Je kunt zeggen dat de autootjes herinneren aan een hele mooie tijd in mijn leven. En wat ik toen nog niet wist, is dat die autootjes de basis zouden zijn van één van mijn latere hobby’s, want ik ben behoorlijk verknocht aan auto’s. Als ik alleen een koplamp zie dan weet ik welk type auto het is. Om maar een voorbeeld te noemen.”

Terug naar de doos met autootjes …
“Ja. Maandag is er een meneer van een veilinghuis langsgeweest om te kijken of er ook spullen opgekocht konden worden. Dat bleek niet het geval te zijn. Een oom heeft daarop besloten om maar een rommelmarkt te organiseren, en die heeft spullen langs de kant van de weg gezet met de boodschap, gratis mee te nemen. En daar stond dus die doos met autootjes bij, ondanks dat ik gezegd had, joh, als jullie die doos vinden, die zou ik wel heel graag willen hebben.”

Hoe kwam je er achter?
“Eén van mijn zussen belde mij. Die was langs het huis gegaan om wat spullen op te halen en zag die doos daar staan. Die heeft gelijk contact met mij gezocht, waarop ik als een speer naar het Vijverpad ben gegaan. De doos stond er nog, maar er zijn wel een stuk of dertig autotootjes verdwenen. Kinderen hebben het waarschijnlijk meegenomen naar huis. En dat is natuurlijk prachtig, maar vanwege de emotionele waarde zou ik ze eigenlijk wel weer willen hebben.”

Je wilt dus een oproep doen?
“Klopt. We hebben inmiddels ook posters gemaakt die we in het dorp hebben opgehangen. En er is een bericht op Facebook geplaatst. En ik hoop daarmee de collectie weer compleet te krijgen. Wat we zoeken? Het zijn autootjes die je qua grootte in je handpalm kunt houden. Het zijn modelletjes uit de jaren tachtig en begin jaren negentig. De autootjes zijn van de speelgoedmerken Matchbox en het Franse Majorette.”

Waar kunnen de auto’s naar toe gebracht worden?
“De autootjes kunnen naar de Ratelaarweg 11 in Haren worden gebracht. Dat is het adres waar ik woon. De bedoeling is dat ik de autootjes een mooie plek ga geven. Dat er daarmee een mooie herinnering is aan mijn jeugd en aan de fijne tijd die ik bij mijn opa en oma aan het Vijverpad heb gehad. Kijk, qua waarde zijn de auto’s niks waard. Maar de emotionele waarde aan deze wagentjes is heel groot.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

FC Groningen fris laatste wedstrijden in: “Ze stonden maandag alweer te springen”

Een feestje bij FC Groningen, dat is waar de club en supporters op hopen aan…

56 minuten geleden

Verdachte bendegeweld en aanslagen in de stad blijft vast zitten

De 59-jarige hoofdverdachte van bendegeweld in Oost Groningen en de stad komt niet op vrije…

2 uur geleden

Politie is één verdachte van gewelddadige straatroof Zuiderdiep op het spoor

De politie is één van de verdachten van een straatroof met mishandeling aan het Gedempte…

2 uur geleden

Vrouw gewond na val op Poelebrug

Een vrouw is donderdagmiddag gewond geraakt na een val op de Poelebrug. (meer…)

2 uur geleden

Gemeente investeert 200 miljoen euro in aanpak schoolgebouwen

De gemeente Groningen trekt de komende drie jaar 200 miljoen euro uit voor de renovatie…

4 uur geleden

Gemeente verlaagt boete voor ouders die vergeten verhuurdersvergunning aan te vragen

Ouders die in de gemeente een huis voor hun kinderen kopen, maar vergeten een verhuurdersvergunning…

4 uur geleden