SP wil permanente stop op huisuitzettingen in Groningen

Als het aan de gemeenteraadsfractie van de SP ligt, mogen Groningse verhuurders geen mensen meer uit hun huis zetten. De partij wil daarmee zorgen voor rust bij mensen die nu in de financiële problemen komen door de snel stijgende kosten voor levensonderhoud.

De SP stelt vrijdag schriftelijke vragen aan het college, waarin de partij het gemeentebestuur oproept in gesprek te gaan met Groningse verhuurders over een dergelijk verbod.

Volgens de SP maken sommige inwoners van de gemeente zich grote zorgen over de financiële toekomst van zichzelf, hun naasten en buurtbewoners. “Een groeiende groep mensen en gezinnen hebben het zwaar en kunnen niet of nauwelijks nog rondkomen”, aldus SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk. “Huisuitzettingen zijn zeer ingrijpend en zorgen vaak voor meer problemen in plaats van oplossingen.”

‘We moeten er nu alles aan doen om dakloosheid te voorkomen’

Naast afspraken met woningbouwcorporaties wil de SP dat er ook met particuliere verhuurders afspraken worden gemaakt over een stop op huisuitzettingen. “Tijdens corona kon het ook en zorgde het voor veel rust bij mensen en gezinnen en werden er maatwerkoplossingen gezocht voor huurachterstanden en financiële problemen”, besluit Dijk. “Dat is een stuk menselijker en socialer dan een huisuitzettingen.”