SP start in Vinkhuizen campagne ‘Kosten Omlaag’: “Spaargeld wordt gebruikt om gaten te vullen”

nieuws
Foto: SP Groningen

Politici van de SP zijn zaterdag in de wijk Vinkhuizen van deur tot deur gegaan om met bewoners in gesprek te gaan over de stijgende kosten van levensonderhoud. De actie was de aftrap van de landelijke campagne ‘Kosten Omlaag’.

Steeds meer mensen hebben moeite om de rekeningen te betalen. “De lonen, uitkeringen en de AOW blijven al jaren achter”, vertelt Bob de Greef van SP Groningen. “Dit terwijl de economie groeit, grote bedrijven enorme winsten maken. De SP wil dat er snel een noodplan komt voor lagere kosten. Bewoners in Vinkhuizen zien de boodschappen, de energie en de benzine flink duurder worden. Een mevrouw zei dat ze nu haar spaargeld al besteedt aan de gestegen energierekening,” vertelt Bob de Greef, voorzitter van SP Groningen. “En dan moet de huurverhoging per 1 juli nog komen. Dat is niet lang houdbaar.”

Behalve in Groningen gingen SP’ers ook in andere steden de straat op. Om de problemen aan te pakken heeft de SP een noodplan gemaakt. “De BTW op boodschappen moet omlaag om de supermarkt weer betaalbaarder te maken. De energierekening moet nu direct omlaag door tijdelijk de belasting op gas, in de eerste schijf voor huishoudens, naar nul te brengen. De accijns op diesel en benzine moeten omlaag. De huur moet bevroren worden en het eigen risico in de zorg moet afgeschaft worden.” De SP wil dit betalen door een hogere winstbelasting voor grote bedrijven en oliebedrijven.