Rustig weekendweer luidt tropisch begin van volgende week in

nieuws
Foto: John den Hollander

De komende drie dagen voeren wisselende bewolking en koele, maar aangename temperaturen de boventoon in het Groningse weerbeeld. Vrijdagmiddag kan er zelfs een spatje regen vallen, aldus OOG-weerman Johan Kamphuis. Het relatief koele weer maakt na het weekend echter plaats voor tropische omstandigheden.

Het weekend begint volgens Kamphuis met een vrijdag met wisselende bewolking en zo nu en dan wat lichte regen: “Het wordt 19 graden bij een matige wind uit het westen tot noordwesten. Zaterdag blijft droog, maar zijn er wel wolkenvelden. Wel schijnt af en toe de zon, bij 19 of 20 graden. De wind uit het westen tot noordwesten is matig, windkracht 3 tot 4. Zondag is het rustig en vrij zonnig weer bij 22 of 23 graden.”

Na het weekend loopt het kwik snel op, aldus Kamphuis: “Dan schakelen we over op een zeer warm tot tropisch weertype. Maandag is het zonovergoten en zeer warm met een middagtemperatuur die oploopt naar 28 of 29 graden en plaatselijk kan het al tropisch worden met 30 graden. Dinsdag wordt het overal tropisch met temperaturen van 32 of 33 graden. In het zuiden van Nederland kan het lokaal zelfs dicht bij de 40 graden worden! Het oude record van 25 juli 2019, toen het in Gilze Rijen 40.7 graden werd, zou zomaar eens aangevallen kunnen worden.”

Na dinsdag gaan de scherpste kantjes van de hitte af, besluit Kamphuis: “Maar de kans is groot dat de zomer aanhoudt.”