Premier wil komende weken in gesprek met boeren over stikstofplannen

nieuws
Foto: Mike Weening - Weening Fotografie

Premier Mark Rutte (VVD) wil de komende weken in gesprek met boeren in het land. De agrarische sector voert inmiddels ruim twee weken actie tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Tijdens de wekelijkse persconferentie op vrijdag liet Rutte weten dat hij in de zomervakantie diverse boerenbedrijven wil gaan bezoeken. De premier liet weten dat hij de zorgen die er zijn begrijpt. “Daar willen we mee aan de slag. Ik zal binnenkort ook zelf zichtbaar zijn op plekken om met mensen in gesprek te gaan.” Dat geldt ook voor minister Henk Staghouwer (ChristenUnie) van Landbouw en minister Christianne van der Wal (VVD) van Stikstof.

“Ik denk dat het goed komt”
Rutte liet tevens weten vast te willen houden aan de aanstelling van Johan Remkes als gespreksleider. Boerenorganisaties, waaronder LTO, hebben afgelopen dagen juist laten weten dat zij niet met Remkes in gesprek willen omdat zij Remkes zien als architect van de stikstofplannen. Toch denkt de premier dat het wel goed komt: “Het zijn allemaal verstandige organisaties, wij zijn verstandig, met z’n allen zijn we verstandig. Ik denk dat het goed komt.”

Acties
Ook in en rondom Groningen werd de afgelopen dagen actie gevoerd door boeren. Woensdag reden er tractoren door de binnenstad en ook vond er toen een actie plaats bij Groningen Airport Eelde. Vrijdag liet de actiegroep Boeren van Nederland weten door te willen gaan met acties, waarbij niet wordt uitgesloten dat de acties zullen gaan verharden. Dit maakte men bekend tijdens een persconferentie in Eerbeek.