Overlast op trappen Stadhuis wordt veroorzaakt door jongeren: “Het heeft onze aandacht”

nieuws

Medewerkers van Handhaving Groningen controleren sinds vorige week actief bij het Stadhuis omdat er de laatste tijd veel overlast wordt ervaren. De afgelopen dagen zijn er verschillende keren mensen van de trappen weggestuurd.

“De overlast wordt veroorzaakt door met name jongeren”, vertelt gemeentewoordvoerder Hans Coenraads. “De jeugd houdt zich op, op de trappen en in de vensterbanken van het Stadhuis. Dit heeft de aandacht van onze Boa’s, en in het bijzonder van de jeugdboa’s.” Volgens Coenraads wordt deze overlast aangepakt, en is het niet zo dat andere mensen die er even uitrusten weg worden gestuurd.

Vrijblijvende zitplaatsen
De trappen bij het Stadhuis zijn al jaren een geliefde plek om even uit te rusten. Na het verdwijnen van het VVV-kantoor op de Grote Markt zijn er nagenoeg geen vrijblijvende zitplaatsen meer waar je kunt zitten zonder iets te hoeven kopen. Om het publiek tegemoet te komen kwam de fractie van de SP in de gemeenteraad in 2020 met een voorstel, dat op voldoende steun kon rekenen.

Jimmy Dijk (SP): “Overlast moet je aanpakken”
Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP: “Sindsdien zijn er twee grote eilanden geplaatst op de Grote Markt waar mensen op kunnen zitten. En ook bij de ABN Amro zijn bankjes geplaatst. Als partij vinden wij vrijblijvende zitplaatsen erg belangrijk. Locaties waar mensen kunnen zitten zonder dat ze verplicht zijn om er iets te hoeven kopen, waar je op één van terrassen op de Grote Markt wel toe verplicht bent. Als het gaat om overlast. Als je geluidsoverlast veroorzaakt, of je gebruikt drugs of alcohol, dan moet dat aangepakt worden. Dat is heel goed. Maar als mensen ergens rustig willen zitten om iets te drinken of te eten, bijvoorbeeld op de trap van het Stadhuis, dan moet dat geen probleem zijn.”

Dennis Ram (PVV): “De binnenstad wordt in de toekomst een plek voor studenten en yuppen”
Fractievoorzitter Dennis Ram van de PVV is kritischer: “Het gekozen beleid zal in elke fase weer haar eigen overlast veroorzaken. Vanaf komende herfst wordt de Grote Markt heringericht. Doelstelling is om in plaats van een place to buy in te zetten op een place to stay. In onze optiek wordt de binnenstad daarmee een stuk minder aantrekkelijk, en wordt het vooral een plek waar studenten en yuppen (young urban professionals, red.) verblijven. Daar hoort een bepaalde vorm van overlast bij, waarbij je zou kunnen zeggen dat de huidige overlast op de trappen van het Stadhuis een voorbeeld daarvan is wat ons in de toekomst staat te wachten.”

“Je moet voorkomen dat de binnenstad een groot uitgangscentrum wordt”
Ram vertelt verder: “Je moet er ook voor zorgen dat winkeliers en ondernemers perspectief hebben en houden. Je kunt je binnenstad inrichten als een place to stay, maar als er niets meer gekocht wordt, dan heeft dit als gevolg dat ondernemers vertrekken en dat door het stay-karakter je binnenstad een groot uitgangscentrum wordt met uitsluitend horeca. Dat is erg eenzijdig.”

Deel dit artikel: