Omzet Gasunie in eerste half jaar met 25% toegenomen

nieuws
Foto: Rick van der Velde

De omzet van de Gasunie is in het eerste half jaar met 25% toegenomen tot 897 miljoen euro in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de Gasunie op haar website.

De omzetstijging hangt samen met de veranderende geopolitieke situatie in Europa. Sinds de Russische inval in Oekraïne is de vraag naar capaciteit bij Gasunie Transport Services, GTS, en Gasunie Deutschland, GUD, toegenomen. In een later stadium geven de netbeheerders deze meeropbrengsten volgens afspraak weer aan de markt terug. Ook mochten GTS en GUD van de toezichthouders hogere transporttarieven in rekening brengen dan afgelopen jaar.

Nord Stream
Gasunie CFO Janneke Hermes: ”De voortschrijdende omkering van de internationale gasstromen heeft ook gevolgen voor de toekomstige inkomsten van Gasunie. We verwachten de komende jaren meer inkomsten uit het faciliteren van LNG-import. Door een verhoogd risicoprofiel van de enige klant Gazprom, zijn de inkomsten uit onze 9%-deelneming in Nord Stream, de pijpleiding die Russisch gas naar Duitsland brengt, onzeker geworden. Met ingang van juli 2022 waarderen we ons belang in Nord Stream daarom op 240 miljoen euro. Dat is een daling van 268 miljoen euro ten opzichte van ultimo 2021.” Deze verandering heeft geen effect op de winst- en verliesrekening.

Hogere gasprijzen
De Gasunie vervoerde in de eerste helft van 2022 573TWh aardgas. Dat is 3% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Nederland werd door GTS 15% minder getransporteerd. Door aanzienlijk hogere gasprijzen en warmer weer namen industrieën, elektriciteitscentrales en regionale netbeheerders minder gas af. De transportvolumes naar de gasopslagen en naar Duitsland lagen juist hoger. In Duitsland vervoerde GUD 38% meer aardgas, met name door gestegen importstromen uit Noorwegen.