Categorieën: Nieuws

Lustrumvierend Tandje Hoger kan niet om Tour heen: “Pogačar pakt het geel”

Het klinkt als het ideale recept: de Tour de France die wordt gehouden tijdens het lustrum van een studentenwielrenvereniging. Voor GSWV Tandje Hoger gaat deze vlieger de komende week op. Voorzitter Casper Christiaanse kijkt er naar uit.

Hoi Casper! Ik heb jou aan de lijn terwijl de negende etappe in de Ronde van Frankrijk, van Aigle naar Châtel, net gefinisht is. Heb je gekeken?
“Wat denk je zelf? Natuurlijk! Een prachtige Alpenrit, waarbij Bob Jungels wist te soleren en uit de kluwen van het peloton wist te blijven. Ja, een hele mooie etappe. Tijdens zulke dagen zit ik zeker voor de televisie. Dat wil ik niet missen.”

Zitten jullie als vereniging de hele middag ook samen voor de buis?
“Dat hebben we nog niet gedaan. Wel weet ik dat onze leden individueel voor de buis zitten. Maar ik verwacht dat het komende week gaat veranderen. Komende week vieren we ons lustrum, we zullen als wielrengekken dan veel samen zijn, en dan kunnen we uiteraard niet om de Touretappes heen. De televisie zal ongetwijfeld ingeschakeld worden. Ook omdat er de komende week mooie ritten op het programma staan. Donderdag is het bijvoorbeeld quatorze juillet en dat is vaak ook een reden voor de organisatie van de Tour om flink uit te pakken met een mooie rit.”

Jullie lustrum. Want jullie bestaan dit jaar 45 jaar …
“Klopt. We zijn in 1977 opgericht, en daar staan we de komende week uitgebreid bij stil. We hebben een uitgebreid programma voor onze huidige, maar ook voor onze oud-leden. We proberen hen samen te brengen. Woensdag trappen we het programma af met het clubkampioenschap en na afloop hebben we een barbecue. Op donderdag is er een heuse beerlympics. Dat moet je zien als een meerkamp met spelmatige onderdelen die te maken hebben met bier en wielrennen. Ja, we blijven studenten hè? Op vrijdag hebben we een vrienden- en familiedag waarbij we een rondje gaan fietsen. Onderweg kan er dankzij sponsoren een kop koffie gedronken worden en een gebakje gegeten worden. Na afloop is er een pubquiz. Op zaterdag hebben we dan onze grote lustrumdag.”

Hoe ziet het programma er op zaterdag uit?
“Op deze dag willen we de huidige leden en oud-leden samen laten komen. De traditie is dan om een rondje Zoutkamp te gaan fietsen. Dat hoort er een beetje bij. Daarna hebben we een programma bij Bax Bier. Zo zal er door een oud-lid een college worden gegeven over voeding, wat dan wielergerelateerd is. Daarna is er nog een pubquiz dat zich richt op het verleden van Tandje Hoger. Wij denken dat het heel gezellig gaat worden, ook omdat we bij de pubquiz oude en huidige leden in contact met elkaar willen laten komen. Het wordt een dag van herinneringen, mooie verhalen en ontmoetingen. In de avond hebben we een gala. Op zondag sluiten we de viering af met een dag voor oud-leden. De huidige leden kunnen dan een brakke rakkers-tocht fietsen.”

Hoe staan jullie als vereniging er voor?
“Indertijd hebben we ooit eens gezegd dat wij de grootste studentenwielrenvereniging van Nederland zijn. Dat is nog steeds zo. Echter zijn we volgens mij niet meer de grootste studentensportvereniging. In Amsterdam is niet zo lang geleden een schaats- en skeelervereniging samengevoegd, waardoor zij in ledenaantallen groter zijn. Maar eigenlijk gaat het heel goed met ons. Het aantal leden is de afgelopen jaren ook flink gegroeid. Corona was niet leuk omdat er veel niet kon, maar fietsen kon wel. En dat heeft wel in ons voordeel gewerkt. We hebben toen veel leden mogen verwelkomen.”

En qua wedstrijden? Om de koppeling met de Tour de France te maken, er rijden dit jaar tien Nederlanders mee. Zitten er ook leden van Tandje Hoger tussen?
“Haha, nee. Jammer hè? Kijk, wil je professioneel wielrennen op een hoog niveau, dan ben je vaak op jonge leeftijd al actief. Vervolgens stroom je door naar een professionele ploeg. Wij bij Tandje Hoger zijn een gezellige en leuke vereniging waar er gefietst wordt en een biertje wordt gedronken, maar we hebben die professionaliteit niet aan boord. Daar hebben we het geld ook niet voor. Ik bedoel, als we willen deelnemen aan de grote wedstrijden, dan moet je twee volgauto’s en mecaniciens op de been brengen. Dat lukt ons niet.”

Wat zijn de ambities voor komende jaren?
“We denken wel eens na om naast het wielrennen ons ook toe te gaan leggen op veld- en gravelrijden. Daar zit wat mij betreft veel toekomstmuziek in. Afgelopen winter hebben we al wat geëxperimenteerd met offroad rijden. De mogelijkheden in Groningen zijn echter beperkt, waardoor we meer richting Drenthe moeten. Gravelrijden staat nog in de kinderschoenen, maar persoonlijk zie ik dat wel als hele mooie ontwikkeling, waar we iets mee zouden kunnen doen.”

Terug naar de Ronde van Frankrijk. Als jullie komende week samen voor de televisie zitten. Op wie let je dan?
“Ik denk dat de strijd de komende weken zal gaan tussen Jonas Vingegaard en Tadej Pogačar, waarbij laatstgenoemde de grootste kans heeft om het geel naar Parijs te brengen. De afgelopen dagen zag je dat ook wel een beetje. Pogačar sprint weg, en Vingegaard huppelt er achter aan, maar lijkt niet de kracht te hebben om er over heen te gaan. Nu hebben we nog wel een tijdrit op het programma staan, waarbij Vingegaard de betere tijdrijder is. Dus het wordt de komende dagen heel spannend hoeveel seconden Vingegaard gaat verliezen op Pogačar. Waarbij je je moet realiseren dat iedere seconde die Pogačar pakt, heel belangrijk kan zijn.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Pinkstermaandag zon en buien, ook komende dagen buien

De zon maakt de komende dagen vaker plaats voor bewolking met kans op regen- en…

5 uur geleden

Geen plusvariant om extra te investeren in sportvoorzieningen: “Huidige ambities zijn al heel fors”

Een plan van het CDA om in de gemeente een plusvariant uit te werken, waarbij…

5 uur geleden

KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel op pinkstermaandag

Het KNMI waarschuwt op pinkstermaandag voor onweersbuien. Voor de provincie Groningen is een 'code geel'…

6 uur geleden

Vrij zeldzame witwangstern strijkt met 35 paartjes neer in Onnerpolder

De witwangstern wordt niet vaak in Nederland gezien. Dit voorjaar zijn er 35 paartjes neergestreken…

7 uur geleden

Kunstenaar uit Stad exposeert op solotentoonstelling in Ierland: “Men denkt daar niet in hokjes”

Kunstenaar Wilma Vissers uit Stad heeft er een bijzonder avontuur opzitten. De afgelopen periode exposeerde…

8 uur geleden

Donar komt tekort tegen Heroes Den Bosch

Het is Donar zondagmiddag in Den Bosch niet gelukt om wederom te stunten. Het werd…

11 uur geleden