Langgekoesterde wens Martini Ziekenhuis vervuld met speciale fiets voor chemopatiënten

nieuws
Foto: Martini Ziekenhuis

Het Martini Ziekenhuis beschikt sinds kort over een speciale fiets die gebruikt kan worden door patiënten die een chemokuur krijgen en met de fiets aan hun conditie kunnen werken. Daarmee is voor het ziekenhuis een langgekoesterde wens in vervulling gegaan.

De fiets was een idee van Bert Klunder. “Op een dag kreeg hij te horen dat hij ongeneeslijk ziek was”, vertelt Tiny Klunder op de website van Vrienden van het Martini Ziekenhuis. “Bert overleed begin 2018. Maar ook tijdens zijn ziekte gingen zijn gedachten in de eerste plaats uit naar anderen. Samen met voetbalvereniging Grijpskerk, en het Desert Cat Rally Team van Jos Janssen, zamelde hij een bedrag in van ruim 11.000 euro voor een goed doel.”

Dat goede doel werd de fiets. De fiets lijkt op een apparaat die je ook tegen zou kunnen komen in een fitnessschool. Een patiënt kan op een stoel zitten, waarbij met de benen fietsbewegingen gemaakt kunnen worden. Volgens internist-oncoloog Johan van Rooijen is het belangrijk dat een patiënt in beweging blijft tijdens de chemotherapie. “Beweging is namelijk bewezen beter voor de uitkomst van de behandeling. Niet alleen verbetert de kwaliteit van leven, patiënten verdragen ook de behandeling beter als ze in beweging blijven”, aldus Van Rooijen.

Deel dit artikel: