Laatste dag bussen op Grote Markt: “Jammer, ik pak voortaan wel de fiets”

nieuws
Foto: Paul Blom

Een historische zaterdag zou het worden volgens wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer. En historisch is het. Zaterdag rijden er voor de laatste keer bussen over de Grote Markt.

“Mensen die de bus in- en uitstappen op de Grote Markt kunnen er niet om heen dat er vandaag wat bijzonders aan de hand is”, vertelt OOG-verslaggever Paul Blom. “Op de Grote Markt staan een aantal dames met dienbladen vol chocolaatjes. Ook delen zij folders uit met de nieuwe dienstregeling die vanaf morgen geldt.” Maar of het bij de reizigers veel teweeg brengt: “Als ik met reizigers spreek dan variëren de geluiden heel erg. De één haalt de schouders op en zegt voortaan wel te zullen gaan lopen naar bijvoorbeeld het Zuiderdiep. Andere mensen, vooral de wat oudere mensen, zeggen het jammer te vinden. Wanneer zij in de toekomst naar de binnenstad willen, gaan zij gebruik maken van de fiets.”

Speciaal vanuit Ten Boer met de bus naar de Grote Markt
Blom kwam ook een bijzonder verhaal tegen: “Ik sprak zojuist met een inwoonster van Ten Boer. Zij wilde speciaal op deze dag nog een keer met de bus naar de Grote Markt. Ze had vanuit Ten Boer de bus naar Lewenborg gepakt en was daar overgestapt in een bus die over de Grote Markt rijdt. Ze wilde deze reis nog een keer ondernemen, nu het nog kon.”

“Chauffeurs gaan de late ritjes in de avonden missen”
Ook buschauffeurs lijken zich niet heel erg druk te maken. “Verschillende chauffeurs lieten weten deze route wel te gaan missen. Vooral de ritjes in de late avonden, als de binnenstad nog volop leeft, gaan ze missen. Maar ze zeggen ook, het is de gemeente die dit beslist, en daar hebben ze zich aan te houden.”

Riksja
Mensen die slecht ter been zijn kunnen vanaf maandag gebruik maken van een gratis riksja. De elektrische fietstaxi’s zijn te bestellen vanaf een aantal bushaltes rond de binnenstad. “Daar zijn mensen duidelijk minder enthousiast over. Als grootste bezwaar wordt genoemd dat de rollator niet mee kan op deze riksja.”

Foto: Paul Blom
Foto: Paul Blom
Deel dit artikel: