“Komende dinsdag temperaturen tot 35 graden, aanval op absoluut warmterecord Eelde”

nieuws
Foto: Gerd Altmann via Pixabay

We staan aan de vooravond van een aantal tropische dagen waarbij er een aanval gedaan gaat worden op het absoluut warmterecord in onze provincie. Een gesprek met OOG-weerman Johan Kamphuis over de actuele situatie.

Hoi Johan! Hoe ziet het weerbeeld van de komende dagen er uit?
“Het weekend verloopt eigenlijk heel normaal. Vandaag is het wisselend bewolkt waarbij wolken in de loop van de dag de overhand gaan krijgen. Later in de middag wint de zon weer terrein. Het blijft droog en het wordt 19 graden bij een matige noordwestenwind, windkracht 3 tot 4. Komende nacht daalt het kwik naar 8 of 9 graden en kunnen we eigenlijk spreken van een frisse nacht. Morgen zijn er flinke zonnige perioden al kan het noordoosten van de provincie eerst te maken krijgen met een paar laaghangende wolken. Die zullen gaandeweg verdwijnen. Af en toe zal er nog eens een sluierwolk overtrekken. Bij een zwakke wind uit het westen tot noordwesten, windkracht 2, wordt het 23 of 24 graden.”

Maandag lijkt dan een overgangsdag te worden hè?
“Klopt. In de nacht naar maandag minimumtemperaturen rond de 15 graden. Maandag arriveert dan de zeer warme lucht. Die bel is als het ware ontsnapt vanuit het woestijngebied van Noord-Afrika. De dag verloopt rustig, en het is zonnig en warm weer met temperaturen die op kunnen lopen tot 28 graden. Wellicht kan plaatselijk de tropische 30 graden bereikt worden.”

Dinsdag wordt dan een volledig tropische dag?
“Absoluut. Het hittekanon gaat aan, waarbij ik verwacht dat er een serieuze aanval gedaan gaat worden op het all-time warmterecord. Op 25 juli 2019 werd het 40,7 graden. Ik verwacht dat de temperaturen dinsdag in Brabant, Limburg en het zuidoosten van Zeeland deze waarden zullen benaderen. Of het record ook echt gaat sneuvelen hangt van vele factoren af. Duidelijk is wel dat het een intense alsook interessante dag gaat worden. Mijn oproep zou wel zijn om oog te houden voor huisdieren en uw oudere buurvrouw -man.”

Wat kunnen we dinsdag in Groningen verwachten?
“Ik verwacht dat de temperatuur in Groningen op gaat lopen naar 33 tot 35 graden. Misschien wordt het in het zuidoosten van de provincie nog een graad warmer. Dan komen we ook dichtbij de 36,9 graden van 24 juli 2019. Dat is het absolute warmterecord van vliegbasis Eelde. De aangevoerde lucht waar we op dinsdag mee te maken krijgen is vrij droog. Er steekt een matige wind op uit het oosten tot zuidoosten, windkracht 3 tot 4. In het Waddengebied windkracht 5. Dat zal de hitte dragelijker maken, wat niet wegneemt dat we te maken krijgen met een bijzondere snelle explosie van de temperaturen. In de avond koelt het nauwelijks af. Rond 20.00 uur zal het nog altijd rond de 30 of 32 graden zijn. In de nacht naar woensdag minimumtemperaturen die niet onder de 20 graden komen. Dan wordt er ook een aanval gedaan op het minimumrecord. Dat werd gevestigd op 26 juli 2019 toen het 21,5 graden werd.”

Denk je dat de woensdag ook tropisch gaat verlopen?
“Ik verwacht dat de rol van het hogedrukgebied, dat verantwoordelijk is voor de hitte op dinsdag, op woensdag uitgespeeld zal zijn. Het trekt vanaf Midden-Europa weg in oostelijke richting. Daarmee draait de wind naar het zuidwesten waarbij er vanaf zee er minder warme lucht ons gebied binnen gaat stromen. Het wordt 26 of 27 graden en de zuidwestenwind neemt toe naar matig, windkracht 3. In het Waddengebied windkracht 4 of 5. Het binnenstromen van wat koelere lucht gaat gepaard met een oplevende kans op een stevige regen- of onweersbui. Donderdag doet de temperatuur opnieuw een stapje terug en komen we uit rond de 23 graden. De nachten beginnen dan ook weer wat af te koelen.”

Meer informatie over het weer vind je op deze pagina.