Categorieën: Nieuws

Kinderen in Haren timmeren er op los in Huttenbouwdorp: ‘Dit is een feestje’

In Haren is maandag nabij de Mikkelhorst het Huttenbouwdorp begonnen. Ruim driehonderd kinderen timmeren en zagen er deze week op los. Jeppe Gorter van de organisatie is trots.

Hoi Jeppe! Hoe gaat het met het bouwen van hutten?
“Het gaat ontzettend goed. We zijn maandag begonnen. Als vrijwilligers verzamelen we ons dan om alles klaar te zetten. Om het Huttenbouwdorp tot een succes te maken moet het hout bijvoorbeeld klaar worden gelegd en moet er het één en ander worden opgebouwd. Gisteren was het de eerste dag voor de kinderen. Ze zijn in de ochtend aan de slag gegaan en zijn doorgegaan tot 13.00 uur. We hadden vanwege het warme weer afgesproken tot maximaal 13.00 uur door te gaan. Het welzijn van de kinderen vinden we belangrijk, hoe leuk het huttenbouwen ook is.”

Hoeveel kinderen doen er dit jaar mee?
“We hebben in totaal 330 tickets verkocht. Het leuke is dat er dit jaar ook verschillende Oekraïense kinderen mee doen. Zij verblijven in het Nescio-hotel. Het is inmiddels de eerste week van de zomervakantie, en dat betekent dat deze kinderen nu veel in het hotel zitten. Er worden wel leuke activiteiten georganiseerd, maar dit is ook mogelijk gemaakt, waarbij dit gecoördineerd wordt door het WIJ-team.”

Hoe gaat dat? Zijn jullie de Oekraïense taal machtig?
“Nou, weet je. Eigenlijk gaat het super goed. En je hoeft niet beslist een taal te kunnen spreken om mooie dingen te bereiken. De kinderen verblijven inmiddels ook al een aantal maanden in Haren, hebben al wat vriendjes gemaakt. Eigenlijk zie je niet eens dat ze uit Oekraïne komen. Terwijl het denk ik heel belangrijk is dat we dit aanbieden. Dat ze kunnen ontspannen, leuke dingen kunnen doen. Dat is heel belangrijk.”

Hoe zorgen jullie er voor dat alles in goede banen wordt geleid?
“We hebben in totaal 35 vrijwilligers rondlopen die de kinderen helpen en begeleiden. Daar zijn we ontzettend trots op. Alle vrijwilligers doen dit kosteloos. Velen hebben er ook een week vakantie voor opgenomen om dit mogelijk te maken. En ja, er wordt volop genoten. Het is voor de vrijwilligers, en ook voor de kinderen, een feestje.”

En op de laatste dag komt de brandweer hè?
“Ja! Op de laatste dag dan vindt de presentatie plaats. Dan komt een jury langs om de hutten te beoordelen. Vroeger was het zo dat vervolgens alle hutten bij elkaar werden geschoven en in brand werden gestoken. De brandweer was daar dan bij. Tegenwoordig kan dat niet meer. Qua vergunningen is het heel lastig, en waarbij je je ook nog af moet vragen of je zoiets in deze tijd nog wilt doen. Maar ondanks dat is de brandweer gebleven. Zij verzorgen dan diverse waterspelletjes en dat is natuurlijk geweldig. Zeker na deze warme dagen dan gaat dat een geweldig feest worden.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Tot 2,5 jaar cel geëist voor woningoverval aan Helper Oostsingel

Tegen een 24-jarige man Stadjer is donderdag voor de rechtbank in Groningen 2,5 jaar cel…

9 uur geleden

Goede Vrijdag begint regenachtig, later opklaringen

Het ziet ernaar uit dat de bloemetjesmarkt op Goede Vrijdag niet alleen gevuld gaat zijn…

11 uur geleden

File door kop-staartbotsing op A7 nabij Westpoort

Donderdagmiddag zijn twee auto's op elkaar gebotst op de A7 in de buurt van Westpoort.…

14 uur geleden

Lekkage gevaarlijke stof Martini Ziekenhuis

De brandweer moest donderdagmiddag uitrukken voor een lek van een gevaarlijke stof in het Martini…

15 uur geleden

Teleurstelling over laten staan van geheugenpaviljoen

Een groep bewoners uit de Oosterpoortwijk is teleurgesteld dat de gemeente het zogeheten geheugenpaviljoen toch…

16 uur geleden

FC Groningen fris laatste wedstrijden in: “Ze stonden maandag alweer te springen”

Een feestje bij FC Groningen, dat is waar de club en supporters op hopen aan…

17 uur geleden