Historische bussen rijden afscheidsrit over Grote Markt: “Zoveel animo had ik niet verwacht”

nieuws
Foto: Jeroen Pijper / OVCN

Drie historische bussen hebben zondag een rondtour gemaakt door de stad. Daarbij reed men nog één keer over de Grote Markt. Buschauffeur Sven Hesse van de Openbaar Vervoer Collectie Nederland is tevreden.

Hoi Sven! Hoe is dit bijzondere idee ontstaan?
“In de nacht van zaterdag op zondag reed de laatste bus van Qbuzz via de Grote Markt. De dienstregeling is sinds vandaag aangepast waarbij de bussen niet meer via de Grote Markt rijden. Bij ons ontstond toen het idee om met een aantal historische bussen nog één keer via de Grote Markt te rijden. Dat was uiteindelijk nog een heel geregel.”

Hoe bedoel je dat?
“Nou, wij dachten dat de laatste bussen op zondag zouden rijden, maar dit bleek dus op zaterdag te zijn. Vorige week heb ik als de brandweer contact gezocht met de gemeente, of men het goed vond dat we dit gingen doen. Ja, ik dacht, dan staan we op zondag met die historische bussen en kunnen we er niet langs omdat de gemeente de weg gelijk heeft afgesloten met hekken. Maar de gemeente vond het prima, en zo konden we ons plan uitvoeren.”

Het was vandaag een flink lange dag hè?
“Dat kun je wel zeggen. We zijn om 09.00 uur uit Groningen vertrokken richting Sonnega. Dat ligt in de buurt van Wolvega, en daar is het OVCN gevestigd. We hebben daar twee bussen opgehaald. De Arriva 556 en de GVU 378. Rond 10.00 uur vetrokken we. Via kleine binnendoorweggetjes zijn we richting de stad gereden. De GVU 378 is een stadsbus en die kan niet sneller dan 65 kilometer per uur. Dus we konden niet via de snelweg rijden en zijn via allemaal kleine dorpjes naar Groningen gereden.”

Tekst gaat verder onder de foto


Bij één van de fotoshoot sloot een elektrische bus van Qbuzz aan. Foto: Jeroen Pijper / OVCN

Dat klinkt direct al als een hele bijzondere rit …
“Nou, dat zal ik je zeggen. We hadden onderweg heel wat bekijks. Het zijn dorpjes waar Arriva rijdt, maar op zondag rijdt er vrijwel geen bus. Dus de bewoners die keken hun ogen uit. Die hadden echt zoiets, wat is dit allemaal, haha. Via het Reitdiep en Zernike zijn we uiteindelijk de stad binnen gereden. Op verschillende locaties hebben we de bussen mooi geparkeerd zodat er foto’s gemaakt konden worden.”

Je noemt nu twee bussen, maar er was ook nog een derde bus hè?
“Klopt. Ook een bus van het Nationaal Busmuseum was present. Deze chauffeur stond ons op te wachten op Zernike met de DAM-bus 152. Eigenlijk hadden we er ook nog een Gado-bus bij willen hebben, maar die was kapot. Er is nog gesproken om een Fram- of een DVN-bus mee te nemen, maar dit bleek uiteindelijk niet mogelijk. Ach, het was leuk geweest als er nog meer bussen bij waren geweest, maar dit was uiteindelijk helemaal perfect.”

Met als hoogtepunt van de dag de Grote Markt
“Ja. We zijn via de Eikenlaan, Noorderstation en de Oude Ebbingestraat naar de Grote Markt gereden. We hebben eerst een fotoshoot gehouden bij de oude bushalte van lijnen 3 en 4, en daarna hebben we de bussen geparkeerd op de windroos op de Grote Markt. Van tevoren hadden we wel een klein beetje reclame gemaakt, maar het was echt overweldigend hoeveel mensen zich op de Grote Markt hadden verzameld. Veel fotografen wilden dit moment toch even meepakken.”

Kun je dat uitleggen?
“Nou, dat is wel mooi. Je rijdt met de bussen de Grote Markt op en in eerste instantie kijken sommige mensen dan wat glazig uit hun ogen. Die denken, wat moet dat allemaal. Maar op een gegeven moment dan wint de nieuwsgierigheid. Zeker bij de wat oudere mensen. Die zien dan het oude materieel, en dan komen de verhalen. De bus waarmee ze vroeger met hun ouders naar de dierentuin gingen of een bezoek brachten aan opa en oma. We hadden een korte fotostop gepland, maar uiteindelijk hebben we daar flink wat vertraging opgelopen.”

Je vertelt dat met een glimlach …
“Haha, ja. Ik vind dat prachtig. Dat is ook het wonderlijke. Als Qbuzz nu ineens afscheid zou nemen van al haar huidige bussen dan zou niemand daar om malen. Maar als er dan over twintig jaar ineens weer zo’n bus de stad in rijdt dan vindt iedereen het ineens prachtig. Omdat zo’n bus herinneringen naar boven haalt. Ik vind dat mooi. En ook vandaag. Als je dan ziet dat er mensen speciaal uit Dordrecht zijn gekomen om foto’s te maken. Ja, dan weet ik zeker dat onze dag zeer geslaagd is.”

Foto: Jeroen Pijper / OVCN
Foto: Jeroen Pijper / OVCN
Foto: Jeroen Pijper / OVCN