“Het is mogelijk dat we afstevenen op een najaar waarin je meermaals corona krijgt”

nieuws
Foto: UMCG

De kans is aannemelijk dat we afstevenen op een herfst waarin je meermaals corona krijgt. Dat zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG.

Niesters reageert daarmee op de ontwikkelingen in India. Wetenschappers hebben in het Aziatische land een nieuwe subvariant van het coronavirus ontdekt. Het gaat om BA.2.75, ook wel centaurus genoemd. Het virus is een sub-sub-variant van omikron, dat eerder in ons land dominant was. Inmiddels is de variant ook ontdekt in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In vergelijking met de omikronversie BA.2 zijn er in de nieuwe variant acht wijzigingen aan het spike-eiwit van het virus. Veranderingen aan dit eiwit kunnen ervoor zorgen dat centaurus beter zijn weg vindt langs antistoffen. Mocht dat zo zijn, dan maakt het niet uit of je in het verleden al covid gehad hebt, of bent gevaccineerd.

Centaurus
De viroloog denkt om die reden dat het mogelijk is dat mensen komende herfst meermaals corona krijgen. “Je bent met omikron besmet geweest en drie weken later krijg je de volgende ronde”, laat hij aan de NOS weten. Volgens Niesters hoeft het niet direct een probleem te zijn. Ondanks dat centaurus zich sneller verspreidt, zijn er geen aanwijzingen dat de variant ziekmakender maakt. “Het virus heeft er geen belang bij om de gastheer ernstig ziek te maken. Ook dan kun je meerdere keren per jaar besmet raken, zonder dat je ernstig ziek wordt.”

Vaccin
De vraag is wat het effect is van het huidige vaccins en boosters. “We hebben inmiddels een ratjetoe aan immuniteit door boosters en besmettingen. Realistisch is dat mensen in het najaar gewoon vaker besmet raken en zich niet lekker voelen, maar niet opgenomen hoeven te worden.” Het beleid van de overheid is gericht op eigen verantwoordelijkheid. Volgens Niesters betekent dit voor risicopatiënten dat ze drukte moeten vermijden. Ouderen kunnen zich het beste laten boosteren om zich daarmee te beschermen tegen een ziekenhuisopname. Volgens de viroloog is het belangrijk dat men bij klachten gebruikt maakt van een sneltest. “We moeten door deze fase heen want het virus blijft ons nog wel even lastigvallen.”