Groningen moet koele vluchtplaatsen krijgen bij extreme hitte

Er moeten afkoelcentra in Groningen komen, waar mensen heen kunnen als er een hittegolf is. Dat vinden het CDA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren.

De afkoelcentra zijn gebouwen die van nature of door de bouwwijze koeler zijn dan andere gebouwen. Mensen die bijvoorbeeld geen airconditioning hebben of in een huis wonen waar het te warm wordt zouden daar heen kunnen gaan bij extreme hitte.

De drie partijen willen van het gemeentebestuur weten of er al dergelijke koele vluchtplaatsen zijn. En zo niet of de gemeente bereid is deze in te richten als er behoefte aan is.

Deze afkoelcentra zouden dan verspreid over de stad en de dorpen moeten komen. Daarvoor moet de gemeente gaan samenwerken met gezondheidsorganisaties en maatschappelijke, buurt en culturele centra. Ook gemeentelijke gebouwen zouden geschikt gemaakt moeten worden als afkoelcentrum.

De partijen komen met het plan vanwege de zeer hoge temperaturen aan het begin van de week. Het CDA, GL en de PvdD denken dat door de klimaatverandering er vaker extreme hitte gaat komen met als gevolg dat er mensen overlijden.