Categorieën: Nieuws

“Dat schoolgebouwen voor komende herfst allemaal de juiste ventilatie hebben is een utopie”

Een utopie. Met die woorden omschrijft onderwijsvakbond AOb de woorden van het kabinet om de ventilatie in schoolgebouwen voor komende herfst te verbeteren.

“Laat ik positief beginnen. Er is de afgelopen maanden veel gebeurd op onderwijsterrein, en er is in Den Haag echt aandacht voor de algehele problematiek”, vertelt onderwijsvakbondsman Hayo Bohlken. “Er wordt geluisterd en men gaat het gesprek aan. Wat dat betreft kun je gerust zeggen dat met de nieuwe onderwijsministers Dijkgraaf en Wiersma er echt een andere wind waait. Maar als gesteld wordt dat voor komende herfst de ventilatie in het grootste deel van de schoolgebouwen verbeterd is, dan geloof ik daar niet in.”

Ventilatie
Vrijdag maakte het kabinet bekend dat er nog eens 140 miljoen euro wordt uitgetrokken om de ventilatie te verbeteren. Eerder trok onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) al eens 360 miljoen euro uit. “Ik snap wel waarom het gebeurd. Er is ook bekend gemaakt dat bij een nieuwe coronagolf de scholen nooit helemaal dicht zullen gaan. Maar er zal toen gedacht zijn, dit gaat vragen opleveren. Want hoe gaat de veiligheid gewaarborgd worden? Daarom wordt er nu extra geïnvesteerd in ventilatie.”

Zomervakantie gebruiken voor verbouwing
Volgens het kabinet heeft het grootste deel van de scholen de zaken nu op orde, een aantal scholen blijkt financieel niet in staat te zijn om de problemen aan te pakken, waardoor er extra geld beschikbaar wordt gesteld. Bohlken: “Als ik in Groningen rondloop dan zie ik veel mooie, maar tegelijkertijd ook oude, onderwijsgebouwen. Bij het onderwijs hebben we het niet alleen over basisscholen, maar ook over het voortgezet onderwijs en de universiteiten. In heel veel gebouwen is het nog niet in orde. Er hangt wel een CO2-melder, maar niet meer dan dat. Er wordt nu gesteld dat de aanstaande zomervakantie maar gebruikt moet worden om de ventilatie op scholen te verbeteren. Nou ik weet niet op welk eiland men leeft, maar als je nu een verbouwing gaat plannen dan is de kans zeer klein dat een bouwbedrijf over twee weken bij jou voor de deur staat. Nog afgezien van het feit dat de materialen, die nodig zijn, beschikbaar zijn.”

“Werkdruk is heel hoog”
Volgens de onderwijsvakbondsman betekent dit dat er komende herfst gewoon weer met open ramen en warme jassen les moet worden gegeven. “Als je tegelijkertijd zegt dat scholen niet volledig dicht zullen gaan, dan zorgt dat gelijk voor zorgen bij onze achterban. Wij merken dat ook in het aantal vragen dat binnen komt. Het is op dat moment ook een optelsom hè. Want de werkdruk in het onderwijs is heel hoog. Waarbij men zich bij deze plannen af vraagt, wat betekent het voor de arbeidsomstandigheden? En krijgen we als leraren dan een extra vaccinatie? Dus er zijn zeker zorgen. En dat zijn zorgen die ook nog wel even zullen blijven spelen.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Brand op dak Helper Weststraat: “Mensen hebben zelf bluspoging ondernomen”

Bij werkzaamheden op een dak van een portiekflat aan de Helper Weststraat in de wijk…

5 minuten geleden

Drukte en lange wachttijden bij huisartsenspoedposten: “Kan je telefoontje niet wachten?”

Het is zaterdag erg druk bij de huisartsenspoedposten in Groningen. Doktersdienst Groningen vraagt mensen na…

30 minuten geleden

Handig in de Buurt baalt van nieuwe procedure wegbrengen grofvuil: “Je maakt het mensen moeilijk”

Handig in de Buurt in de wijk De Hoogte baalt van de nieuwe procedure bij…

1 uur geleden

Student & Stad veroordeelt plannen kabinet om langstuderen zwaarder te straffen

De fractie van Student & Stad heeft in een gezamenlijke verklaring met andere studentenpartijen uit…

2 uur geleden

Koperdieven slaan toe bij spoor Glimmen

Koperdieven hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag toegeslagen langs het spoor bij Glimmen.…

3 uur geleden

Aardbeving gemeten bij Garsthuizen

Bij Garsthuizen in de gemeente Eemsdelta heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een…

3 uur geleden