Categorieën: Nieuws

Cafébaas Jules kan het niet laten: “Ik heb toch weer een café gekocht, mañana mañana”

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Dat geldt zeker voor cafébaas Jules Carels. Tien maanden na zijn afscheid bij café Amicitia gaat hij vanaf augustus toch weer een café bestieren.

Hoi Jules! Dus toch weer …
“Haha, ja. In september vorig jaar heb ik afscheid genomen. De afgelopen tien maanden heb ik alleen maar leuke dingen gedaan. Mijn vrouw heeft vorig jaar werk gevonden in Spanje, in Málaga. En ik ben meeverhuisd. Ik ben nog wel regelmatig in Groningen te vinden hoor. Soms draai ik nog een bardienst in de Amicitia, en ook hebben we ons huis in Ten Boer aangehouden. Maar ik wilde toch weer graag iets doen. Ik wil weer iets om handen hebben. En zo is het gekomen.”

Want je hebt een café gekocht in Torremelinos?
“Klopt. Ik was onlangs wat aan het zoeken en ik zag dat er een klein cafeetje te koop stond. Ik heb contact gezocht met de eigenaar en een paar uur later was de verkoop rond. Morgen krijg ik de sleutel. Dus ik ben ontzettend blij. Kijk, ik ben 64 jaar oud. Mijn vrouw heeft een geweldige baan, en in principe zou ik de rest van mijn leven wat rond kunnen lopen. Maar ik wil niet financieel afhankelijk zijn van mijn vrouw. Ook zit niets doen niet in mijn aard. Ik wil graag de mensen wat leuks bieden, de sociale contacten, de gezelligheid. En dat kan nu weer.”

Hoe heeft je omgeving gereageerd?
“Afgelopen week heb ik het nieuws wereldkundig gemaakt en ik heb ontzettend veel reacties gekregen. Vrijwel alle reacties zijn positief. Heel veel mensen in Groningen missen mij. En dat ik nu deze weg insla, dat hadden velen wel verwacht. Men zegt dat ik een goede barkeeper ben, dat ik een gezellige jongen ben. Ik kreeg al reacties binnen van Groningers die hier in de buurt op vakantie zijn of ik al open ben, haha. Anderen hebben laten weten dat ze binnenkort snel eens langs willen gaan komen.”

Wat heb je precies voor café gekocht?
“Het is een klein cafeetje dat nu de naam La Roja draagt. Het café heeft een terras en het moet het echt van het mooie weer hebben. Nou, dat komt goed uit want hier in Spanje is het vrijwel altijd mooi weer. Er is een afscheiding dat als het wel eens regent of hard waait, dat je dan droog en uit de wind kunt zitten. Ik wil me gaan richten op het toeristisch publiek maar ook op de lokale bewoners.”

Je vertelde dat je morgen de sleutel krijgt. Ga je dan ook gelijk open?
“Nee. Ik heb besloten dat ik toch eerst een verbouwing door wil voeren. Alles wat er nu in staat, dat gaat er uit. Vervolgens gaan we het schoonmaken, en vanaf dat moment zien we het wel. Er zal geverfd moeten worden, er zal wat gedaan moeten worden aan de inrichting. Maar dat zie ik allemaal wel. Ik ga mezelf niet over de kop werken. De bedoeling is om begin augustus de deuren te gaan openen. En zoals ik al zei, qua uitstraling wordt het een Nederlands café maar toch ook wel met hele duidelijke Spaanse invloeden. Het wordt niet zoals de Amicitia.”

Sinds vorig jaar september ben je veel in Spanje. Bevalt het je er?
“Absoluut. Wij wonen in Benalmadena, en het leven is hier goed. Heel anders dan in Nederland. In Nederland zit men veel meer op elkaars lip, hier is het relaxter, mañana mañana. Het komt hier ook zoals het komt. Daar moest ik wel heel erg aan wennen. Een voorbeeld. Ik had enkele dagen geleden een afspraak met de brouwerij. De beste man is nooit op komen dagen. Maar in de avond kreeg ik een berichtje dat alles geregeld was. Hij had zijn telefoon niet bij zich, en had daarom de oproepen niet kunnen beantwoorden. Echt, als je hier een afspraak hebt om 13.00 uur, dan is de persoon in 95% van de gevallen niet aanwezig. Men kan dan rustig een half uur later arriveren.”

Volgens mij spreek ik met een hele blije cafébaas?
“Haha, ja. Absoluut. Wat trouwens ook nog wel leuk is om te vertellen is dat het cafeetje een andere naam gaat krijgen. Het heet nu La Roja, maar het gaat in de toekomst Jules Café of Jules Bar heten. We moeten even kijken wat in de lokale samenleving het beste past. Het is de eerste keer dat ik vernoemd wordt. Dus ja, prachtig.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Het Groningse leven van vroeger in openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum

Soms hoef je voor mooie vakantie-ervaringen niet het vliegtuig te pakken. Groningers die op zoek…

14 minuten geleden

Vernieuwde zuidelijke ringweg laatste weekend augustus feestelijk geopend

De nieuwe zuidelijke ringweg wordt 1 september in zijn geheel geopend, een belangrijke mijlpaal voor…

1 uur geleden

Twee personen opgepakt na verdenking van bezit en handel in verdovende middelen

De politie deed gisteren op twee verschillende locaties op de Goudlaan in de stad en…

3 uur geleden

Muntingbrug voor fietsers en voetgangers kleine week gesloten

De Muntingbrug, de fietsbrug over het Noord-Willemskanaal, is van aanstaande maandagochtend tot vrijdag 2 augustus,…

4 uur geleden

Ambulancezorg Groningen niet meer onder verscherpt toezicht

Het verscherpt toezicht op Ambulancezorg is opgeheven. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).…

5 uur geleden

Selectie FC Groningen presenteert zich op Open Dag

FC Groningen houdt op zaterdag 3 augustus haar jaarlijkse Open Dag. De vernieuwde selectie wordt…

6 uur geleden