Categorieën: Nieuws

Broeksma: “Geld dat we ophalen met onze eigen zonneparken moet niet in China belanden”

Geld dat verdiend wordt met eigen zonne- en windmolenparken moet in de eigen gemeente gebruikt worden om zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in de energietransitie. Dat heeft wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Energie gezegd.

Broeksma zei dit in het kennismakingsgesprek met de wethouders dat door Forum Groningen, Dagblad van het Noorden en OOG Tv was geïnitieerd. De wethouder werd specifiek gevraagd naar de energietransitie, waarbij het belangrijk is om genoeg draagvlak te hebben. Maar hoe ga je daar mee om. Broeksma: “De energietransitie heeft twee aspecten. Enerzijds is er de techniek, anderzijds gaat het over mensen, over huishoudens. Als gemeentebestuur zeggen we niet, dit moet er gebeuren. Maar we zien wel mensen aankloppen die vragen hoe ze iets kunnen en moeten doen. En dat zorgt in de gemeente voor een tweedeling.”

“Energietransitie had dertig of veertig jaar eerder moeten beginnen”
Broeksma vertelt verder: “Het heeft met de toeval van geboorte te maken. Het toeval waar je wieg heeft gestaan. Ik heb vijf kinderen grootgebracht, waarvan er twee pleegkinderen zijn. Deze twee kinderen zijn in andere omstandigheden geboren, en ik zie hoeveel verschil het kan maken in welk gezin je bent grootgebracht. Dan gaat het over kansen. In de energietransitie zie je een zelfde verschil. Er is een groep die de verduurzaming wel kan betalen, en een groep die dat niet kan. Zij kunnen aankloppen bij de bank, maar ze kunnen geen lening krijgen. Dat is tegelijkertijd ook de groep die het meest kwetsbaar is. De oorlog in Oekraïne was ook niet nodig om ons dat te laten inzien. Wel dat de energietransitie eigenlijk dertig of veertig jaar eerder had moeten beginnen.”

“De komende jaren duizenden, hopelijk tienduizenden, huishoudens van het aardgas af krijgen”
“Maar nu we bezig zijn, gaan we dat ook verder inzetten. De afgelopen Collegeperiode hebben we duizenden huishoudens in de gemeente van het aardgas kunnen krijgen. Ook de komende jaren willen de duizenden, hopelijk tienduizenden, huishoudens van het gas af krijgen. Maar we zijn ook bezig met duurzame projecten, zoals windmolens. We hadden twee locaties voor ogen, waarbij één van de locaties is afgevallen. Op de andere plek zijn we in gesprek hoe en waar we dat kunnen realiseren. Daarbij vind participatie ook volop plaats. Als mensen volop worden betrokken bij de plannen dan kun je nog steeds zeggen, het uitzicht vind ik niet mooi, maar de windmolen is wel deels van jou zelf en helpt jou je energierekening te verlagen. En dan kijk je er anders tegen aan.”

“Geld dat we ophalen met onze zonneparken moet niet in China terecht komen”
“Wat ik de komende vier jaar, de komende vier maanden of de komende vier weken wil realiseren is dat gemeentelijk energiebedrijf. Geld dat wij ophalen met onze zonneparken of onze windmolenparken, dat moet hier blijven. Dat moet niet verdwijnen naar België, China of in de zakken van één van de investeerders. Noem het egoïsme, maar ik vind het heel belangrijk dat het geld hier blijft. We hebben middelen nodig om iedereen mee te krijgen in de energietransitie. Daar wil ik me de komende jaren sterk voor maken.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

‘Zondag wisselend bewolkt, komende dagen zon maar ook buien’

Stralend en zonnig voorjaarsweer zit er voorlopig nog niet in. De zon zal zich de…

1 uur geleden

Geen treinverkeer mogelijk naar Assen door aanrijding

Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle moeten op Koningsdagavond rekening houden met vertraging. Door een aanrijding…

3 uur geleden

Persoon uit water gered aan Turfsingel

Omstanders hebben zaterdagavond aan de Turfsingel een persoon uit het water gered. De persoon was…

3 uur geleden

Meisje ten val in Haren en komt met voet bekneld te zitten in fietswiel

Een meisje is zaterdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeluk op de Kerkstraat in Haren. Dat…

7 uur geleden

NK Jeugdschaken strijkt neer in Hoogkerk: “Het moet zo stil mogelijk zijn in het gebouw”

Hoogkerk is tijdens de meivakantie het mekka voor de Nederlandse jeugdschakers. Zaterdag begon het Nederlands…

8 uur geleden

Ondanks ontbreken grote vrijmarkt toch een feestelijke dag in Beijum

In de wijk Beijum was er de afgelopen jaren veel belangstelling voor de grote rommelmarkt.…

9 uur geleden