Bijzondere graffititrein ‘arriveert’ op Hoofdstation

nieuws
Foto: Elroy Gramsbergen

Het Hoofdstation is sinds dinsdag een bijzonder kunstwerk rijker. Studenten van het Noorderpoort hebben de afgelopen periode hard gewerkt aan een heuse graffititrein.

“In eerste instantie was het plan om aan de zuidzijde van het station een kunstwerk aan te brengen op de schutting die daar stond”, vertelt graffitikunstenaar Elroy Gramsbergen. “Maar in februari trok er een zware storm over die korte metten maakte met de schutting. Er is toen besloten om er geen nieuwe schutting neer te zetten, maar een hek. Maar al snel kwam de vraag of we daar toch niet iets aan kunst konden aanbrengen. Dit omdat men anders ook maar uit keek op een kale zandvlakte. En zo is het idee ontstaan.”

Panelen
Het kunstwerk bestaat uit een trein. “Het zijn allemaal paneeltjes waarbij de eerste en het laatste paneel een locomotief zijn. Daar tussen zitten de wagonnetjes. De studenten van het Noorderpoort hebben hier een eigen invulling aan mogen geven, waarbij de eis was dat het positief moest zijn en dat het een greep moest zijn uit het dagelijks leven. Het eindresultaat is heel erg mooi geworden, ik ben echt trots.”

Tekst gaat verder onder de foto


Het kunstproject bestaat uit allemaal wagonnetjes. Foto: Elroy Gramsbergen

Veel geleerd
De afgelopen weken is er hard gewerkt. “De kunstwerken zijn gemaakt op het voormalige Suikerunieterrein. Daar hebben de studenten hard gewerkt, waarbij dit onder begeleiding gebeurde van mijn collega Quinten van Duuren en van mijzelf. Ik denk dat de groep ook veel heeft geleerd. In het begin wisten ze nog niet hoe ze bijvoorbeeld een concept moesten presenteren. Al die vaardigheden, inclusief het maken van het kunstwerk, hebben ze onder de knie gekregen, en dat is allemaal bagage die ze ook meenemen naar toekomstige projecten.”

“Een mevrouw ging gelijk foto’s maken”
De opening van het kunstwerk was dinsdagmiddag feestelijk. “Uiteraard de studenten waren er bij aanwezig, maar ook Strukton, die de opdracht gegeven heeft, en Buenaparte, die zich bezig heeft gehouden met positive thinking. Er is een lint doorgeknipt, er waren toespraken en er waren hapjes en drankjes beschikbaar. En de kers op de taart was misschien wel een mevrouw die foto’s ging maken van het kunstwerk. We dachten dat zij een persfotografe was, maar ze bleek een reizigster te zijn, net gearriveerd uit Rotterdam, en vond het zo mooi dat ze het kunstwerk direct op de gevoelige plaat vast wilde leggen. Dat is toch mooi hè?”

Een uitgebreide reportage over de opening is binnenkort te zien in het televisieprogramma Hest Al Heurd, dat op zondag op OOG Tv wordt uitgezonden.

Foto: Elroy Gramsbergen
Foto: Elroy Gramsbergen