“Art Without Borders verbindt islamitische met westerse wereld”

oogochtendshow
Foto: maps.google.nl

Vanaf deze zaterdag is de voorstelling “Art Without Borders” te bezoeken in de Akerk. De tentoonstelling verbindt de islamitische met de westerse wereld, zo vertelt Patty Wageman, directeur van Stichting Oude Groninger Kerken.

De tentoonstelling geeft een beeld van het hedendaags cultureel leven in Iran. Op een bescheiden wijze maken de bezoekers kennis met een groep jonge mensen die via hun kunst communiceren. Er wordt getoond dat kunst geen grenzen kent en dat de kruisbestuivingen van oost en west zich niet door grenzen laten weerhouden.

Westerse beeldtaal

De drie kunstenaars die aan bod komen, Farhad Gavzan, Hossein Tadi en Amir Mohamadzadeh tonen tekenkunst. Volgens Wageman is hierbij duidelijk te zien dat hun beeldtaal eigenlijk heel westers is en dat ze zich hebben laten inspireren door symbolen uit de westerse wereld. Zo mag in islamitische kunst geen mensen worden afgebeeld, terwijl één van de kunstenaars dat juist wel doet. Hij maakt zelfportretten met verwijzingen naar een kruis, of Christus aan een kruis. Die kunst is in Iran verboden om te tonen en die is nu wel te zien in de Akerk.

Geloven ontmoeten elkaar

De tentoonstelling van de kunstenaars die een islamitische achtergrond hebben is te bekijken in de Christelijke Akerk en in de Joodse synagoge, dat maakt deze expositie extra bijzonder, zegt Wageman: “Als je de situatie in de wereld bekijkt dan zijn het juist de geloven die botsen met elkaar. Deze tentoonstelling toont dat individuele mensen zich niet altijd door het geloof laten tegenhouden om met elkaar in contact te komen.”

Daarnaast raakt de setting van de tentoonstelling ook meerdere geloven. Hossein Tadi had al enige tijd in de synagoge een expositie met hele grote handen. De conservator van de tentoonstelling viel op dat die handen wel een heel groot raakvlak hebben en vergelijking vertonen met het Joodse monument aan de Verlengde Hereweg. Daarom werd bekeken of de synagoge ook zou willen meedoen aan de tentoonstelling, wat ook lukte. Daarnaast heeft het Joodse monument ook een plekje gekregen in de tentoonstelling.

De tentoonstelling is nog tot en met 28 augustus te bekijken in de Akerk. Meer informatie is te vinden op de site van de Akerk. Patty Wageman was ook te gast in de OOG Ochtendshow om meer over de tentoonstelling te vertellen: