Airport Eelde bereidt zich voor op boerenprotest: “Ontzie onze luchthaven”

nieuws
Foto: Johan Kamphuis

Groningen Airport Eelde bereidt zich voor op de aangekondigde boerenprotesten van maandag. Het vliegveld doet een nadrukkelijk verzoek aan de boeren om de luchthaven bij de acties te ontzien.

“Bij de aangekondigde acties van de boeren zijn ook luchthavens genoemd als mogelijke locaties”, vertelt directeur Meiltje de Groot. “Groningen Airport Eelde is hierover in overleg met de politie en de Koninklijke Marechaussee. Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen of en wanneer er komende maandag acties zullen zijn bij onze luchthaven. Op onze website zullen wij de reizigers informeren over de actuele situatie. Houd ook onze sociale media in de gaten.”

Traumahelikopter
De Koninklijke Marechaussee is bij het overleg betrokken omdat Groningen Airport Eelde een zogeheten buitengrens is, en de Marechaussee belast is met de bewaking van de buitengrenzen. “Als luchthaven hebben we begrip voor de situatie waarin de boeren zich bevinden. Tegelijkertijd doen we een beroep op onze Noordelijke boeren om op de geplande actiedag onze luchthaven te ontzien.” GAE biedt diensten aan die van algemeen belang zijn zoals de inzet van de traumahelikopter, de ambulancedienst en de donorvluchten van het UMCG.

Publieksvriendelijke actie
Boeren voeren al enige tijd actie tegen het stikstofbeleid van de Rijksoverheid. Ruim twee weken geleden vond er een publieksvriendelijke actie op het vliegveld plaats. Toen kwamen er tussen de dertig en veertig tractoren naar Eelde om ’tickets’ te halen.

Deel dit artikel: