Aantal inbraken in gemeente Groningen licht gedaald in eerste helft van het jaar

nieuws
Foto: S_Salow via Pixabay

Het aantal inbraken in de gemeente Groningen was in de eerste zes maanden van 2022 iets lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis.

In Groningen werd in het afgelopen jaar 149 keer melding gemaakt van een inbraak. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 156. Het centrum van de Stad, de noordwestelijke wijken, Oud-Zuid en Hoogkerk waren de plekken waar inbrekers in de laatste twaalf maanden het vaakst toesloegen.

Groningen ligt daarmee niet in lijn met Nederland als geheel. Het aantal inbraken lag landelijk twintig procent hoger in de eerste zes maanden van dit jaar dan dezelfde periode een jaar geleden. Deze stijging lijkt voornamelijk een gevolg van de afgenomen coronamaatregelen, waardoor mensen minder vaak thuis zijn en inbrekers dus meer gelegenheid krijgen om toe te slaan.

De verzekeraar waarschuwt Groningers daarnaast voor hun zomervakantie. Die begint vanmiddag in Noord-Nederland. Normaal gezien stijgt het aantal inbraken tijdens de vakantieperiode met een kwart, doordat inbrekers weten wie op vakantie is en wie niet.