Categorieën: Nieuws

Wovar binnen week na brand heropend: “Verzekeraar had dit in 30 jaar nog nooit meegemaakt”

Schroeven en ijzerwarenwinkel Wovar is weer in bedrijf. Een week na de brand kunnen er weer materialen besteld worden. Justin Meppelink van het bedrijf laat weten trots te zijn.

Hoi Justin! Het klinkt als een slechte vraag na wat jullie meegemaakt hebben, maar volgens mij is er best wel wat blijheid …
“Absoluut. We zijn ontzettend blij dat het zo snel gelukt is om het bedrijf weer ‘in de lucht’ te krijgen. Heel veel dank aan onze medewerkers die de afgelopen week hele lange dagen hebben gemaakt om er het beste van te maken, en ook heel veel dank aan de verschillende bedrijven en ondernemers die ons hulp hebben geboden. Zonder hen was dit allemaal nooit zo snel gelukt.”

Even terug naar vorige week zaterdag wanneer er rond 21.00 uur brand uitbreekt …
“Ja, vreselijk. Zoiets hoop je nooit mee te maken. En het is ons toch overkomen. Maar dezelfde avond zijn we ook een plan gaan maken hoe we nu verder moeten. We hebben direct contact gezocht met het verzekeringsbedrijf. Dit is zondag verder gegaan, en mede dankzij een bericht op LinkedIn van onze directeur Jesse, konden we maandag een pand bekijken aan de Narvikweg. Maandagmiddag hadden we de sleutel. Deze ruimte stond al te huur, en de makelaar die hier op zat, die kenden wij van de verhuizing naar de Emdenweg. Dat heeft enorm geholpen. Ook de eigenaar van het gebouw aan de Narvikweg was geen onbekende voor ons. Onze verzekerlaar liet weten dat wat wij gepresteerd hebben, dat hij zoiets in de dertig jaar dat hij actief is, nog nooit meegemaakt heeft.”

Tekst gaat verder onder de foto


De brand aan de Emdenweg legde onder andere het bedrijf van Wovar in de as. Foto: ingezonden

Nu klinkt het heel makkelijk. Brand in je bedrijf. En gelijk met een plan beginnen om door te gaan. Veel ondernemers zouden bij zoiets met de handen in het haar zitten …
“Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, maar je moet ook verder. En natuurlijk is het vervelend. Maar we hebben het geluk dat al onze gegevens in de Cloud zitten. Dat is dus allemaal bewaard. Zijn we dan niets kwijt geraakt? Natuurlijk wel. Een deel van onze voorraad, maar ook persoonlijke bezettingen. In het pand hadden we bijvoorbeeld een mooie bar, de Wobar. Dat is er niet meer. Maar het belangrijkste is dat er niemand gewond is geraakt. Er zijn collega’s geweest die gezegd hebben, was ik maar in het pand aan het werk geweest, dan had ik op tijd in kunnen grijpen. Maar deze brand heeft zich waarschijnlijk zo snel kunnen ontwikkelen, en ja dan is het vervelend dat veel spullen weg zijn, maar ons team is er nog. Dat is het belangrijkste.”

Het heeft volgens mij ook flink geholpen dat jullie op meerdere locaties zitten gevestigd hè?
“Klopt. Behalve het pand dat afgebrand is, hebben we ook panden aan de Rouaanstraat en aan de Emdenweg 3a. Daar liggen veel materialen opgeslagen. Dat is ook de reden waarom we nu weer snel verder kunnen. Wat ik al vertelde, maandag kregen we de sleutel van het pand aan de Narvikweg. We zijn vervolgens alles in gaan richten met stellingkasten, de bevoorrading en om alle systemen op orde te krijgen. Sinds vrijdagavond kan er weer besteld worden.”

Tekst gaat verder onder de foto


De schade na de brand was groot. Foto: Mike Weening – Weening Fotografie

Hoe groot is het aanbod op dit moment?
“Ik denk dat we momenteel twintig procent van ons aanbod aan kunnen bieden. Je zult begrijpen dat we ook als een gek bestellingen zijn gaan doen om het assortiment weer helemaal compleet te krijgen. Sommige producten kunnen snel geleverd worden, bij andere producten gaat dit langer duren. Dat komt ook vanwege de geopolitieke situatie in de wereld. Feit is dat er de komende tijd veel materialen binnen zullen komen, dus er zal nog flink wat werk verzet moeten worden om alles op orde te brengen. Maar dat gaat goed komen.”

Afgelopen woensdag liet de wethouder zich uit over de brand. Hij vertelde dat twee bedrijven tijdelijk onderdak hebben kunnen vinden aan de Narvikweg. Maar dat we niet moeten vergeten dat ook de komende tijd voor deze bedrijven niet makkelijk zal zijn …
“Dat klopt. Het zal echt tijd kosten voor we weer op het oude niveau zitten. Dat zal enkele maanden gaan duren, waarbij we afhankelijk zijn van verschillende factoren. Maar wij hebben er wel vertrouwen in. En dat is denk ik het belangrijkste.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Grappenmaker gooit zeepsop in nieuwe fonteinen Grote Markt (video)

Waar veel mensen al bang voor waren is toch gebeurd. Er is zeep of een…

4 minuten geleden

Line-up bevrijdingsfestival met komst vier nieuwe acts rond

De line-up van het bevrijdingsfestival is rond. Dizzee Rascal, Claude, TAXITAXI en Rozie zijn als…

52 minuten geleden

Nieuw project legt de recente geschiedenis gaswinning vast

In Ooggetuigen van de Gaswinning worden de komende twee jaar minimaal honderd interviews afgenomen met…

1 uur geleden

Werkzaamheden kade Borgsloot bij Meerstad gestart

De werkzaamheden aan kade van de Borgsloot langs de Hoofdweg bij Meerstad zijn begonnen. (meer…)

2 uur geleden

Russische hackers achter cyberaanval op website provincie Groningen

De cyberaanval die maandag de website van de provincie Groningen plat legde is opgeëist door…

3 uur geleden

Jubileumeditie bloemenjaarmarkt onder zonnige omstandigheden afgetrapt

De bloemenjaarmarkt wordt vandaag (Goede Vrijdag) voor de veertigste keer georganiseerd.  Meer dan honderd marktkooplieden…

3 uur geleden