Categories: Nieuws

‘Stremming Driebondsbrug gevaarlijk voor pleziervaart’

De stremming van de Driebondsbrug kan gevaarlijke situaties opleveren voor watersporters. Daarvoor waarschuwt watersportondernemersbond HISWA-RECRON dinsdagochtend.

De Driebondsbrug gaat sinds februari van dit jaar alleen op afspraak open voor bijzondere transporten en zeeschepen. De brug gaat niet meer open voor reguliere scheepvaart. Softwareproblemen in de aansturing van de brug zijn daar de aanleiding voor. De brug kan niet meer veilig open, zonder dat er monteurs en verkeersregelaars aanwezig zijn bij de overweg van de oostelijke ringweg over het Eemskanaal.

De sluiting van de brug betekent ook dat recreatievaartuigen, die richting open zee willen, via Lauwersoog moeten varen. Ook ligt de Driebondsbrug  in een internationale vaarroute van Amsterdam naar Delfzijl. De stremming is gevaarlijk volgens de watersportbond, omdat mensen bij slecht weer gedwongen worden om over de Noordzee om te varen.

Jachthaven in Stad loopt veel omzet mis

Daarnaast heeft de stremming van de brug grote economische gevolgen voor watersportondernemers in de stad en de provincie Groningen. “We zijn als jachthaven totaal onbereikbaar voor boten die met een staande mast naar Delfzijl willen varen”, vertelt Ella Muntinga van Jachthaven Reitdiep. “Jaarlijks ontvangen wij veel gasten uit Denemarken, Zweden, Noorwegen en Duitsland, maar ook vanuit Engeland en Frankrijk die op doorvaart zijn van of naar de Oostzee. De stremming kost  de jachthavens veel omzet.”

‘Gat in wegdek A7 wordt toch ook gerepareerd?’

Daarnaast hekelt de watersportbond de manier waarop Rijkswaterstaat geen jaarplanning voor openingen van de brug uitgeeft aan watersporters. De brug gaat alleen op afroep open voor grote scheepstransporten en deze openingen worden pas kort van tevoren bekend gemaakt.  “Rijkswaterstaat moet begrijpen dat niet alleen grote scheepstransporten van economisch belang zijn, maar ook de pleziervaart”, zegt Jan Ybema, regiomanager bij HISWA-RECRON.

HISWA-RECRON vindt dat de minister moet ingrijpen door middel van een noodplan om achterstallig onderhoud aan vaarwegen, bruggen en sluizen voortvarender aan te pakken. Ybema besluit: “Begin februari werd het op de website van Rijkswaterstaat gezet zonder reden of oplossing. Een gat in een wegdek van de A7 wordt toch ook meteen gerepareerd?”

 

Tom Veenstra

Recent Posts

Groningers Dijk en Beckerman genoemd als fractievoorzitter SP in Tweede Kamer

De opvolger van Lilian Marijnissen als fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer wordt…

8 uur ago

Groningen Airport Eelde laat Glimmen links liggen in plannen voor nachtvluchten en uitbreiding lesvluchten

Het Plaatselijk Belang Glimmen is boos op Groningen Airport Eelde. Ze voelen zich niet gehoord…

9 uur ago

Donar wint met ruim verschil van Den Helder Suns

De basketballers van Donar hebben zaterdagavond in eigen huis eenvoudig gewonnen van Den Helder Suns.…

10 uur ago

Lycurgus wint in Zevenhuizen in drie sets van ZVH

Nova Tech Lycurgus heeft zaterdagavond zonder veel moeite gewonnen van Scherp in Packaging ZVH. Het…

10 uur ago

Oranje Nassau als koploper winterstop in na winst op WVV

Oranje Nassau won zaterdagmiddag in eigen huis de topper in de eerste klasse J van…

12 uur ago

Amateurvoetbal: Winst Gorecht, pak slaag VVG, Groen Geel wint topper

Gorecht won zaterdagmiddag in de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop in de tweede klasse J…

12 uur ago