Categorieën: Nieuws

Vrachtschip met gevaarlijke stoffen ramt Oosterhamrikbrug, gemeente spreekt van lichte aanvaring

Een vrachtschip met onder meer chloorazijnzuur aan boord heeft woensdag de Oosterhamrikbrug geramd. De schade aan de brug valt mee, zegt de gemeente.

De aanvaring vond plaats rond 17.00 uur, toen het schip door het Van Starkenborghkanaal in de richting van de Oostersluis voer. “Er zijn geen containers in het water terecht gekomen”, vertelt woordvoerder Baudina Schaafsma van Rijkswaterstaat. “De vaarweg is op dit moment ook open. Wel is het zo dat dit schip gevaarlijke stoffen vervoerde, waarbij ik niet weet welke dit zijn. Wat we gaan doen is dit schip naar een ketelpunt te vervoeren, dat is een plek voor gevaarlijke stoffen. Daarvoor moet het schip door de brug, waarbij er eerst onderzoek gedaan moet worden naar de constructie van de brug, of daar schade aan is ontstaan. Ook zijn we inmiddels een onderzoek gestart naar de precieze oorzaak, waarbij we bijvoorbeeld met de schipper in gesprek gaan.”

Tekst gaat verder onder de foto

Bij de aanvaring verschoven containers, waarbij één van de containers tegen de stuurhut kwam waarbij verschillende ramen sneuvelden. Foto: Rieks Oijnhausen

Gemeente Groningen: “Lichte aanvaring”
De gemeente Groningen is eigenaar van de Oosterhamrikbrug. Woordvoerder Natascha van ’t Hooft: “Het gaat om een lichte aanvaring. Het belangrijkste nieuws is dat de brug gewoon gebruikt kan worden. Bussen van Qbuzz en taxi’s kunnen over de brug rijden. De schade is beperkt. Monteurs zijn inmiddels ter plaatse, de verwachting is dat de ontstane schade binnen een uur gerepareerd zal zijn. In de loop van de avond verwachten we alles weer op orde te hebben.”

Gevaarlijke stoffen
Volgens fotografen ter plaatse vervoert het schip chloorazijnzuur in vloeibare vorm. Brandweerwoordvoerder Jesse Mol: “Ik kan niet bevestigen dat het om deze stof gaat, maar wij hebben als brandweer wel metingen uitgevoerd op het schip. Met deze metingen kijken we of er ook een lekkage is waarbij deze stof vrij komt. Dat is niet het geval en er is dus geen gevaar voor de omgeving.” Chloorazijnzuur, of monochloorazijnzuur, (C2H3ClO2) is een witte vaste stof die een sterk irriterende en stekende geur heeft. De stof lost makkelijk op in water, ethanol en andere organische oplosmiddelen. Chloorazijnzuur is een sterker zuur dan azijnzuur door de elektronzuigende werking van het chlooratoom.

Schade
Nieuwsfotograaf Patrick Wind van 112groningen.nl meldt dat de schade aan het schip fors is. “Door de aanvaring zijn verschillende containers verschoven, waarbij één container tegen de stuurhut is aangekomen. Een aantal ramen zijn kapot gegaan. Niemand raakte gewond.” Het schip dat bij de aanvaring betrokken was is de Nadorias. Na inspectie kreeg het rond 19.30 uur groen licht om verder te varen in de richting van een ketelplaats. Om 19.45 uur zat het schip in de Oostersluis. Eerder op de dag was men met de lading vertrokken vanaf Lemmer, waarbij de eindbestemming Westerbroek was.

Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Foto: Patrick Wind – 112groningen.nl
Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Agenten met zware vesten naar Nieuwe Sint Jansstraat

In de Nieuwe Sint Jansstraat heeft een klein cordon politie vrijdagavond enige tijd onderzoek gedaan,…

2 uur geleden

Bewolking en waterig zonnetje op aangename zaterdag, daarna stuk kouder en meer kans op neerslag

Zaterdag vormt de piek in de temperatuurstijging van de afgelopen dagen. De eerste dag van…

5 uur geleden

NOM verdubbelt investeringen, maar lijdt wel verlies

De Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NOM) investeerde vorig jaar dubbel zoveel als het de…

5 uur geleden

Maaltijdbezorger naar ziekenhuis na flinke botsing op Wilhelminakade

Op de Wilhelminakade heeft vrijdagavond een forse aanrijding plaatsgevonden tussen een auto en een maaltijdbezorger…

7 uur geleden

Honderden ronkende motoren rijden zaterdagochtend vanuit De Wijert richting Almelo

In De Wijert zou het vrijdagavond en zaterdagochtend wel eens wat lawaaiig kunnen zijn. Dan…

7 uur geleden

Uit Stad ontsnapte tbs’er (33) terug in Nederland na uitlevering door Tsjechië

Mouloud M., de tbs’er die begin februari ontsnapte tijdens een begeleid verlof in Groningen, is…

9 uur geleden