‘Mogelijk versterking nodig voor 6.000 huizen bij opschroeven gaswinning’

nieuws

Als de gaswinning in Groningen zou worden opgeschroefd, moeten ruim 6.000 huizen in Groningen die veilig zijn verklaard mogelijk opnieuw worden versterkt. Dat zegt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw, D66) in een interview met NRC.

Als er in een noodscenario toch meer gas uit de Groningse bodem moet komen ‘zou het kunnen dat je huizen opnieuw moet beoordelen en dat er huizen bij komen die moeten worden versterkt’, aldus Vijlbrief. De staatssecretaris stelt dat dat komt, omdat het aardbevingsgevaar substantieel toeneemt wanneer er meer gas uit de bodem wordt gehaald.

De staatssecretaris blijft benadrukken dat extra gaswinning uit Groningen alleen een optie is bij een ‘gascrisis’. Dat wil zeggen: gastekorten bij huishoudens, ziekenhuizen en bij de productie van brandstof, zowel in Nederland, België, Duitsland en Ierland.

Deel dit artikel: