Categorieën: Nieuws

Vijftien tot twintig trekkers uit regio Ten Boer naar Stroe: “Actiebereidheid is heel groot”

Alleen al vanuit de regio Ten Boer vertrekken in de nacht van dinsdag op woensdag vijftien tot twintig trekkers naar Stroe, waar woensdag een grote actiebijeenkomst plaatsvindt. Dat zegt melkveehouder Erwin Bijman uit Ten Boer.

“Ik heb het dan over een straal van vijf kilometer rond Ten Boer”, vertelt Bijman. “De actiebereidheid is heel groot. Niet iedereen zal mee gaan, want je begrijpt dat de dames op onze bedrijven natuurlijk ook gemolken moeten worden. De bedoeling is dat er komende nacht om 03.00 uur vertrokken wordt. De route gaat via verschillende dorpjes in de provincie, waarbij onderweg steeds meer boeren aan gaan sluiten. De verwachting is dat we uiteindelijk op zo’n 150 trekkers zullen komen.”

“Tussen de duizend en tweeduizend trekkers”
Bijman was zelf ook van plan om op de trekker richting de Veluwe te gaan. “Helaas heb ik dat plan moeten wijzigen. Door omstandigheden in de privésfeer ga ik morgen in de auto naar Stroe. De verwachting nu is dat daar tussen de duizend en tweeduizend trekkers naar toe gaan rijden. Aangevuld met dus mensen die in de auto gaan. En ik hoop ook dat veel burgers zich laten zien. Dat is wat ik echt hoop.”

“Het voelt onrechtvaardig”
De boeren protesteren woensdag tegen de stikstofplannen van het kabinet. “Ik heb vorige week al aan jullie laten weten hoe ik daar over denk. Dat beeld is niet veranderd. Het hele plan voelt ontzettend naar aan, waarbij de oplossing ontzettend ingewikkeld wordt gemaakt. Waarom het kabinet dit doet? Er moet gewoon grond komen om huizen op te bouwen. Daarom zit men de boeren nu dwars. En dat voelt ontzettend onrechtvaardig. Als je kijkt naar de stikstofuitstoot in ons land, dan mogen grote industriële bedrijven en vliegvelden als Schiphol hun gang maar gaan. Er wordt ze geen strobreed in de weg gelegd. Terwijl in onze sector ook zeker stikstof wordt geproduceerd, maar we de afgelopen decennia zoveel innovaties hebben doorgevoerd.”

“Alle innovaties hebben we zelf moeten betalen”
Bijman vertelt verder: “Een mooi voorbeeld. Een collega heeft nu een drone aangeschaft waarmee hij precies kan zien op welk deel van het land stikstof nodig is, en op welk deel teveel stikstof aanwezig is. Met behulp van een heel systeem wordt er voor gezorgd dat het kunstmest alleen op die plekken komt waar het moet komen. Het is één van de vele innovaties die in de sector wordt toegepast. Innovaties die we allemaal zelf hebben moeten betalen. Er kwam niks cadeau. En weet je, als sector willen we graag meebewegen. Met al die innovaties laten we zien dat we graag onze bijdrage willen leveren. Maar Den Haag moet echt met een lange termijnplan komen zodat we ergens aan kunnen werken. En kom met wat financiële hulp, een duwtje in de rug, zodat we verder kunnen innoveren. Het is allemaal niet zo ingewikkeld.”

“We keren Den Haag de rug”
De vraag is of de bijeenkomst woensdag in Stroe wat op gaat leveren. Want het gebeurt immers in Den Haag. “Met de actie morgen keren wij Den Haag de rug toe. Je moet het zien als een startbijeenkomst. Het is denk ik heel goed dat boeren uit het land elkaar gaan ontmoeten. En ik hoop dat het een mooie dag wordt. Er staan verschillende toespraken gepland, en ik hoop dat dat zoden aan de dijk zet. Hopelijk ook in de loop van de dag met een reactie uit Den Haag. Dat is wel waar ik op reken.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Jonathan van Dorssen flink op schot: GVAV geeft GRC Groningen pak slaag

“Het was een heerlijke middag, maar ik kreeg wel heel veel vrijheid”, aldus GVAV aanvaller…

2 uur geleden

SC Stadspark dieper in de zorgen, Groninger Boys klopt kampioen Peize

SC Stadspark verloor in de tweede klasse I van het zondagvoetbal en raakte dieper in…

2 uur geleden

Partij voor het Noorden ontstemd over opstelling College: “Waar doen we als raad nog toe?”

De fractie van Partij voor het Noorden is zwaar ontstemd over het besluit van het…

2 uur geleden

Zo’n 25 mensen springen op eerste dag in het water in Hoogkerk: “Het wat koudere weer deert ze niet”

Openluchtzwembad Hoogkerk is zondagmiddag geopend. Ondanks de overwegend bewolkte dag waren er genoeg mensen die…

3 uur geleden

“Het was leuk, het was gezellig; we weten weer waar we het allemaal voor doen”

Koningsdag 2024 zit er op. Hoe wordt er in de verschillende wijken en dorpen op…

4 uur geleden

UMCG doet met darm-on-a-chip onderzoek naar auto-immuunziekte: “Het werkt net als in het echt”

Wat gebeurt er in de darmen van patiënten die overgevoelig zijn voor gluten? Dat is…

5 uur geleden