UMCG-onderzoekers ontdekken: onstekingsremmer mogelijk medicijn bij agressieve kankers

nieuws
Foto via UMCG

De ontstekingsremmer tocilizumab kan de groei van bepaalde kankercellen remmen. Dat hebben UMCG-onderzoeker Floris Foijer en zijn team ontdekt. De onderzoekers verwachten dat de therapie snel ontwikkeld kan worden als kankermedicijn.

De ontstekingsremmer gaat zogenaamde ‘chromosomaal instabiele kankercellen’ tegen, kankercellen met veel fouten in hun DNA. De ontstekingsremmer blokkeer de IL-6, waardoor de groei van deze specifieke soort kankercellen wordt geremd.

De reactie op de ontstekingsremmer werd aangetoond in zowel muizen als op het laboratorium gekweekte kankercellen. Op de meeste gezonde cellen had deze onstekingsremmer weinig effect, maar chromosomaal instabiele kankercellen bleken zeer gevoelig hiervoor. Dit biedt uitkomsten voor mogelijke therapieën tegen kanker, omdat je op deze manier heel selectief kankercellen kunt remmen.

Doordat tocilizumab een bestaande ontstekingsremmer is die al in de kliniek wordt gebruikt, verwacht het onderzoeksteam dat deze therapie snel ontwikkeld kan worden als kankermedicijn. Als het meezit, zijn de eerste testresultaten na onderzoek bij mensen over vijf jaar binnen.