UMCG leent ‘verborgen parels’ in kunstcollectie uit aan museum

nieuws
Foto via UMCG

Het UMCG heeft voor het eerst kunst uit haar eigen collectie uitgeleend aan een museum voor een tentoonstelling. Tot en met eind oktober hangen ruim veertig werken uit de 1.500 werken tellende kunstcollectie van het ziekenhuis in museum De Buitenplaats in Eelde.

Museumdirecteur Mariëtta Jansen van De Buitenplaats kent de collectie van het ziekenhuis goed, als oud-lid van het UMCG Kunstgenootschap Thomassen à Thuessink. Volgens Jansen worden tijdens de tentoonstelling werken getoond die bezoekers, patiënten en medewerkers van het UMCG normaal (bijna) nooit te zien krijgen. Zo exposeert De Buitenplaats onder meer werken van Mesdag, die normaal in de historische bestuurskamer van het ziekenhuis hangen. “Daar komt eigenlijk nooit iemand”, aldus Jansen. “Nu mag iedereen ze bekijken.”

‘Te bloot, te gek en te aanstootgevend voor een ziekenhuis’

Naast werken die verstopt zijn, worden er ook kunstwerken geëxposeerd die volgens het UMCG ’te veel discussie zouden oproepen’ in het ziekenhuis. Zo hangt het kunstwerk Anesthesia van Wout Muller nu in Eelde, een werk wat hij in 1992 speciaal voor de afdeling Anesthesiologie van het UMCG maakte. “Droomachtig, maar te bloot, te gek, te aanstootgevend”, vertelt Bertrand de Jong, hoofd Kunstzaken van het UMCG. “Tja, de verpreutsing van de Nederlandse samenleving. Maar alle vormen van ophef in een ziekenhuis zijn niet goed, dus ook zoiets niet. Ons Kunstgenootschap is niet betuttelend hoor, maar met sommige thema’s zijn we tegenwoordig wel voorzichtiger.”

De tentoonstelling Ogentroost – Uit de kunstcollectie van het UMCG in Museum De Buitenplaats toont werken van bekende en minder bekende kunstenaars. Werken van Armando, Han Jansen, Gerard Koster, Ellen Mandemaker, H.W. Mesdag, Wout Muller, Anke Roder, Gertjan Scholte-Albers, Ruud Venekamp en Jan van der Zee zijn tot en met 23 oktober te zien in Museum De Buitenplaats. Hier kunnen kunstliefhebbers een bezoek plannen aan het museum.