Categorieën: Nieuws

“Uitgangspunt is dat we geen landbouwvoertuigen in de binnenstad willen zien”

Vanwege de veiligheid is het niet wenselijk dat er landbouwvoertuigen door de binnenstad rijden. Dat heeft wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) woensdagmiddag gezegd.

Diks reageerde daarmee op vragen van de fracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Raadslid Terence van Zoelen namens laatstgenoemde partij: “Er is de afgelopen periode veel onrust onder boeren naar aanleiding van de stikstofplannen van het kabinet. Als partij wensen we boeren ook een betere toekomst, en we weten dat het recht om te kunnen demonstreren een groot goed is. Vorige week reden er echter trekkers door de drukke binnenstad. Hoe kijkt het College hier tegen aan? En kan dit geweerd worden, want in het verleden heeft dit geleid tot gevaarlijke situaties.”

Wethouder Diks (GroenLinks): “Kan leiden tot gevaarlijke situaties”
Wethouder Isabelle Diks: “Landbouwvoertuigen in de binnenstad kunnen inderdaad leiden tot gevaarlijke situaties. De inrichting van de binnenstad is er niet op ingericht om daar met zulke grote voertuigen te manoeuvreren. U vraagt of wij als gemeente, en of de politie, vorige week op de hoogte waren van de actie. Nee, dat waren wij niet. Daarnaast vraagt u of de boeren ook te achterhalen zijn met betrekking tot het kentekenplicht. Op dit moment is er een gedeeltelijke kentekenplicht. Landbouwvoertuigen zonder kentekenbewijs mogen nu nog de straat op. Vanaf 1 juli gaat hier op gehandhaafd worden.”

“De driehoek is goed voorbereid op acties”
Diks vertelt verder: “In Stroe vindt er vandaag een grote actie plaats. Die actie verloopt tot dusverre goed, waarbij men wel wat later is begonnen. Daarnaast is er de afgelopen periode gezegd dat er mogelijk ook andere acties geïnitieerd worden. De burgemeester is samen met de driehoek goed voorbereid op zulke acties. In het verleden hebben we tenslotte de nodige ervaring op kunnen doen.”

“Vinger aan de pols houden”
“Wat we hebben gedaan is naar aanleiding van de protesten vorige week, is dat we het gesprek zijn aangegaan met de vertegenwoordigers van boerenorganisaties. Het uitgangspunt bij die gesprekken is geweest dat we geen landbouwvoertuigen in de binnenstad willen zien. Dit vanwege de veiligheid. Daar moet ik wel een nuance bij aanbrengen, omdat boerenorganisaties niet alle boeren aan een touwtje hebben. Wij merken ook dat de emoties hoog op lopen en dat er situaties kunnen ontstaan waarbij deze onberekenbaar worden. Het houden van de vinger aan de pols is daarom belangrijk.”

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Nederland en België beginnen gezamenlijke volleybalcompetitie

Nederland en België slaan de handen ineen met een gezamenlijke volleybalcompetitie. Dat meldt de NOS.…

29 minuten geleden

Groningen landelijk op vijfde plaats met fietsendiefstallen

De gemeente Groningen staat landelijk gezien op de vijfde plaats als het gaat om fietsendiefstallen.…

55 minuten geleden

Hond Browney teruggevonden na massale speurtocht

De acht maanden oude XL Bully pup Browney is terug bij zijn baasje. Dat meldt…

1 uur geleden

Eerste testrit Arriva op spoor tussen Groningen en Zwolle

Arriva heeft woensdag een eerste testrit uitgevoerd tussen Zwolle en Groningen. Vorig jaar kreeg de…

2 uur geleden

Noordelijke zorginstellingen kunnen nu patiëntinformatie met elkaar delen

Huisartsen en ziekenhuizen in Noord-Nederland hebben deze week Zorgviewer gelanceerd. Dat is het eerste systeem…

2 uur geleden

UWV: Grote vraag naar technisch personeel in mobiliteitsbranche

Het aantal WW-uitkeringen in Groningen is afgelopen maand afgenomen, na vijf maanden van toename. Daarvoor…

2 uur geleden