Advertentie
Categories: Nieuws

“Uitgangspunt is dat we geen landbouwvoertuigen in de binnenstad willen zien”

Vanwege de veiligheid is het niet wenselijk dat er landbouwvoertuigen door de binnenstad rijden. Dat heeft wethouder Isabelle Diks (GroenLinks) woensdagmiddag gezegd.

Diks reageerde daarmee op vragen van de fracties van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Raadslid Terence van Zoelen namens laatstgenoemde partij: “Er is de afgelopen periode veel onrust onder boeren naar aanleiding van de stikstofplannen van het kabinet. Als partij wensen we boeren ook een betere toekomst, en we weten dat het recht om te kunnen demonstreren een groot goed is. Vorige week reden er echter trekkers door de drukke binnenstad. Hoe kijkt het College hier tegen aan? En kan dit geweerd worden, want in het verleden heeft dit geleid tot gevaarlijke situaties.”

Wethouder Diks (GroenLinks): “Kan leiden tot gevaarlijke situaties”
Wethouder Isabelle Diks: “Landbouwvoertuigen in de binnenstad kunnen inderdaad leiden tot gevaarlijke situaties. De inrichting van de binnenstad is er niet op ingericht om daar met zulke grote voertuigen te manoeuvreren. U vraagt of wij als gemeente, en of de politie, vorige week op de hoogte waren van de actie. Nee, dat waren wij niet. Daarnaast vraagt u of de boeren ook te achterhalen zijn met betrekking tot het kentekenplicht. Op dit moment is er een gedeeltelijke kentekenplicht. Landbouwvoertuigen zonder kentekenbewijs mogen nu nog de straat op. Vanaf 1 juli gaat hier op gehandhaafd worden.”

“De driehoek is goed voorbereid op acties”
Diks vertelt verder: “In Stroe vindt er vandaag een grote actie plaats. Die actie verloopt tot dusverre goed, waarbij men wel wat later is begonnen. Daarnaast is er de afgelopen periode gezegd dat er mogelijk ook andere acties geïnitieerd worden. De burgemeester is samen met de driehoek goed voorbereid op zulke acties. In het verleden hebben we tenslotte de nodige ervaring op kunnen doen.”

“Vinger aan de pols houden”
“Wat we hebben gedaan is naar aanleiding van de protesten vorige week, is dat we het gesprek zijn aangegaan met de vertegenwoordigers van boerenorganisaties. Het uitgangspunt bij die gesprekken is geweest dat we geen landbouwvoertuigen in de binnenstad willen zien. Dit vanwege de veiligheid. Daar moet ik wel een nuance bij aanbrengen, omdat boerenorganisaties niet alle boeren aan een touwtje hebben. Wij merken ook dat de emoties hoog op lopen en dat er situaties kunnen ontstaan waarbij deze onberekenbaar worden. Het houden van de vinger aan de pols is daarom belangrijk.”

Deel dit artikel:
Share
Published by
Sebastiaan Scheffer

Recent Posts

‘Donderdag volop zon, komend weekend tropische temperaturen’

De zomer van dit jaar komt deze periode tot een climax. De komende dagen is…

8 uur ago

Klachten over niet werkende straatverlichting in Vinkhuizen

Buurtbewoners klagen op sociale media over niet werkende straatverlichting in de wijk Vinkhuizen. De problemen…

8 uur ago

Stadspartij: “We stevenen af op een afgrond, en ik erger mij aan de laconieke houding”

Raadslid Yaneth Menger van de Stadspartij 100% voor Groningen maakt zich grote zorgen over de…

9 uur ago

Syrische vluchteling exposeert met eigen werk in galerie Forma Aktua

De ruimte waar ze haar schilderijen maakt is klein. Toch exposeert Loubna Arsalan deze weken…

10 uur ago

Man met kapmes aangehouden in Noorderplantsoen

Politieagenten hebben woensdagavond een man aangehouden in het Noorderplantsoen die met een kapmes rondliep. Dat…

12 uur ago

Agenten nemen e-step in beslag die op openbare weg wordt gebruikt

Agenten hebben woensdagmiddag een elektrische step in beslag genomen die gebruikt werd op de openbare…

14 uur ago
Advertentie