Advertentie
Categories: Nieuws

Toezichthouder SodM: ’tempo versterking huizen moet driemaal zo snel’

Pas als er nu echt vaart wordt gemaakt met de versterking van de huizen in het Groninger aardbevingsgebied, is de operatie in 2028 klaar. Dat zegt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Daarvoor moeten de woningen wel driemaal zo snel worden aangepakt, aldus de toezichthouder in haar jaarlijkse rapportage over de versterkingsoperatie. “De veiligheid van de inwoners van Groningen is in de huidige situatie onvoldoende geborgd,” waarschuwt het SodM. Eind vorig jaar trok inspecteur-generaal Theodorp Kockelkoren van het SodM ook al aan de bel. “Er is op dit moment geen veilig niveau van gaswinning, gelet op de situatie in de regio.”

Ondanks dat de gaskraan in Groningen stukje bij beetje wordt dichtgedraaid, kan de aarde nog jaren blijven beven. Waar gas is gewonnen, moet grond zich zetten. Met alle gevolgen van dien voor de woningen in het gebied. Het leidt er niet toe dat huizen minder versterkt hoeven te worden, aldus het SodM.

De Nationaal Coördinator Groningen schat dat ongeveer 13.000 woningen moeten worden versterkt, gesloopt of herbouwd. Sinds de start van de versterkingsoperatie zijn er zo’n 2500 woningen aangepakt, waarvan ongeveer 650 in het afgelopen jaar. Dat is lang niet snel genoeg om de operatie, zoals gepland, in 2028 af te ronden.

“Er voltrekt zich een onzichtbare crisis in Groningen”, aldus Kockelkoren in de rapportage. “Het is daarom makkelijk om de onveiligheid in Groningen te onderschatten. De stress, ellende en gezondheidsproblemen vinden veelal achter de voordeur plaats. Dus zowel voor veiligheid van huizen als voor de gezondheid van de bewoners, is het noodzakelijk het tempo van de versterking fors op te voeren.”

Deel dit artikel:
Share
Published by
Gert van Akkeren

Recent Posts

OOG krijgt 250 duizend euro van rijk om lokale journalistiek te versterken

OOG, de lokale omroep van Groningen, heeft een subsidie van het rijk van 250 duizend…

2 minuten ago

Gedichten jongeren verlichten gebouwen en plekken in Groningen

Gedichten van jongeren verlichten vanaf maandag tot het einde van het jaar markante gebouwen en…

57 minuten ago

Hartje Stad #9 – ‘Burgemeester slaat de plank mis met opmerking over pilletjesslikkers’

In deze aflevering van de politieke podcast Hartje Stad gaat het weer over wat er…

57 minuten ago

Brugwachtershuisje Plantsoenbrug in het licht gezet

Het brugwachtershuisje op de Plantsoenbrug, tussen de Westersingel en het Noorderplantsoen, staat sinds donderdag letterlijk…

1 uur ago

Kijkje in de keuken van Provinciale Staten

Wie wil weten hoe de Provinciale Staten praten over onderwerpen in de provincie kan daar…

2 uur ago

Fietser gewond na botsing met busje justitie

Een busje van justitie is vrijdagmorgen op het Zuiderdiep in botsing gekomen met een fietser.…

3 uur ago
Advertentie