“Tekorten openbaar vervoer kunnen niet worden opgevuld met coronamiddelen”

nieuws
Foto: Ben Guldenaar

De tekorten die spelen in het openbaar vervoer kunnen niet worden opgevuld met coronamiddelen vanuit bijvoorbeeld de TONK-regeling. Dat zegt wethouder Phillip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer woensdag.

Broeksma reageerde daarmee op vragen van de fractie van de PVV. Fractievoorzitter Dennis Ram: “Tijdens de commissievergadering hebben we gevraagd of de coronamiddelen van twintig miljoen euro ook beschikbaar kunnen worden gesteld voor het inzetten als extra bijdrage voor de tekorten bij het OVbureau. Wethouder Broeksma gaf met enige stelligheid aan dat deze middelen reeds bestemd waren. Dat verbaasde ons zeer omdat uit de jaarrekening van 2021 blijkt dat er twintig miljoen over is gebleven.”

Wethouder Broeksma: “Ov-bedrijven zijn gecompenseerd via een specifieke regeling”
Wethouder Phillip Broeksma: “Het College heeft vastgesteld hoe de regeling wordt ingezet. Dankzij een raadsvoorstel was er een mogelijke optie om de middelen in te zetten voor een aantal sectoren, waarbij in eerste instantie ook openbaar vervoer genoemd wordt. Later is besloten dat het ov er echter niet bij komt. Om de simpele reden dat het niet de taak is van de gemeente om ondernemers in het ov, dan hebben we het over Qbuzz, Arriva en NS, te subsidiëren. Dat is niet het doel van de TONK-regeling. Bovendien zijn ov-bedrijven gecompenseerd door middel van een speciale regeling die specifiek voor het openbaar vervoer is opgetuigd. Het OV-bureau is daarbij geen onderneming, dus die kunnen we sowieso niet ondersteunen via de TONK-regeling.”

Dennis Ram (PVV): “Als raad hebben we vrijheid om dit in te vullen”
Ram: “Maar de middelen moeten nog worden vastgesteld. Daar moet nog een akkoord op worden gegeven. Als raad hebben we de vrijheid om dat op een andere manier in te vullen.” Broeksma: “De raad heeft hier al een uitspraak over gedaan. Dit is gebeurd tijdens de laatste raadsvergadering van de vorige raad. Dus die optie bestaat niet meer.”