Categorieën: Nieuws

Ruim tien maanden na de laatste race in het Stadspark gaat er weer gekoerst worden

Nog een paar dagen en dan wordt er in de provincie weer gekoerst. Ruim tien maanden na de laatste drafwedstrijd op de drafbaan in het Stadspark maakt Aduard zich op voor de eerste wedstrijd sinds 2019.

“We zijn er helemaal klaar voor”, vertelt Kees de Bock van de organisatie. “Het terrein in Aduard ligt er prachtig bij, en ik heb zojuist de weerapp even gecontroleerd, en het lijkt komende woensdag prachtig weer te gaan worden.” Met de sluiting van de drafbaan in het Stadspark vorig jaar augustus leek de drafsport in Groningen het einde in de ogen te zien. Nu bijna een jaar later worden er weer plannen gemaakt. “De sluiting van de baan in het Stadspark heeft liefhebbers laten inzien dat, als een gemeentebestuur dat wil, zoiets overal kan gebeuren. Ondanks dat we er altijd fel tegen geageerd hebben.”

“In Aduard de schouders er onder”
Het werd liefhebbers duidelijk dat er iets moest gebeuren om de sport levend te houden. “Ook op andere banen in de provincie was en is de situatie niet florissant. De grasbaan in Leek is verdwenen en in Eenrum en Aduard lag de sport ook stil. In Aduard hebben we nu de schouders er onder gezet.” Waarbij de strijd die om het Stadspark is gevoerd goed geweest is voor het netwerk. “Sponsoren weten hoe er gestreden is, en daarom is er vertrouwen, is er een gunfactor. En ook vindt men dat deze sport nooit uit de provincie mag verdwijnen. Daarom is er dermate gesponsord dat het publiek komende woensdag gratis aan mag schuiven. Wat ook te danken is aan de Club van 50. Mensen kunnen vijftig euro doneren waarmee ze lid worden van deze club, dat geeft een goede basis.”

“Mensen kunnen zelf een stoeltje meenemen”
De Bock hoopt ook dat het publiek massaal toe gaat stromen. “Het is cruciaal dat jonge mensen, jonge gezinnen woensdag komen kijken. Dat is waar we het in de toekomst van moeten hebben.” Op het terrein zullen geen tribunes staan. “Mensen mogen zelf een stoeltje meenemen. Daar zijn ze helemaal vrij in.” En er is ook flink wat te zien: “We hebben acht koersen op het programma staan. En deze wedstrijddag wordt duidelijk omarmd. Het gaat te ver om te zeggen dat deelnemers uit alle hoeken en gaten van het land komen, maar sommigen komen van ver. En dat wil toch wel wat zeggen, omdat Aduard toch wel een beetje een uithoek is van Nederland, bekeken vanuit Zuid-Holland.”

“Er waait in het Westerkwartier een vriendelijke wind”
De pijn van het verdwijnen van de drafbaan in het Stadspark is nog altijd merkbaar. “Je kunt zeggen, het is maar een baan. Maar het is een hele tak die er aan vast hangt. De hoefsmeden, de transporteurs, de fokkers, de bedrijven die het voer leveren. Als je een sport laat verdwijnen, verdwijnt er ook een hele sector, verdwijnt er veel werk en verdwijnt er ook kennis en expertise. En dat heeft het Stadspark ons wel laten inzien, waarbij ik eerlijk moet zeggen dat er in het Westerkwartier een hele andere, vriendelijkere, wind waait.”

De wedstrijddag woensdag in Aduard begint om 16.30 uur. Meer informatie vind je op deze website, of op deze Facebook-pagina.

Sebastiaan Scheffer

Recente berichten

Temperatuur stijgt tijdens Koningsdag, maar kans op regen blijft bestaan

Groningen kan na een koele vrijdag op een grotendeels droge Koningsnacht rekenen. Dat zegt OOG-weerman…

4 uur geleden

Vermiste Stadjer (35) in goede gezondheid aangetroffen

Een 35-jarige man die sinds afgelopen woensdagavond vermist werd, is donderdagavond in goede gezondheid aangetroffen.…

4 uur geleden

Stroomstoring legt treinverkeer tussen Groningen en Assen plat (update)

Het treinverkeer tussen Groningen Europapark en Assen lag donderdagmiddag en -avond een paar uur plat.…

5 uur geleden

Lewenborg komt met primeur: Ronald IJpma is de eerste eigen wijkdichter

Lewenborg heeft een wijkdichter gekregen: Ronald IJpma. De 49-jarige buschauffeur is hiermee de eerste dichter…

6 uur geleden

Student Katie (18) wint Noorderpoort Jaarprijs 2024

Student Katie Wijbenga uit Groningen heeft de Noorderpoort Jaarprijs 2024 gewonnen. De student kreeg de…

6 uur geleden

Promotiekraker voor FC Groningen: ‘We moeten die druk koesteren’

Rondom Koningsnacht spelen tegen een club die de naam van een voormalig koning draagt: Willem…

7 uur geleden