Rondje Méér brengt tientallen kunstliefhebbers op de been: “Heel veel enthousiasme”

nieuws
De blokhut van kunstenares Alette de Groot die zondag te bezoeken was. Foto: ingezonden

Rondje Méér heeft zondag tientallen kunstliefhebbers op de been gebracht. De organisatie schrijft het succes toe aan het mooi weer.

“We hebben eerder een editie gehad waarbij er veel mensen deelgenomen hebben”, vertelt Alette de Groot. “Maar er zijn ook jaren geweest dat het veel rustiger was. Vandaag heb ik hier tussen de 250 en 300 mensen mogen verwelkomen.” Rondje Méér is een open atelierroute waarbij er zondag vijftien kunstenaars op vijftien verschillende locaties bezocht konden worden. “Als je alle kunstenaars wilde bezoeken moest je ongeveer achttien kilometer afleggen. Ik denk dat niemand dat gedaan heeft, ook omdat het wel wat tijd kost als je bij een kunstenaar gaat kijken.”

“Enthousiaste verhalen”
Eén van de locaties waar zondag de deuren open gingen was bij De Groot zelf. “Ik heb sinds kort op volkstuincomplex Piccardthof, bij Bruilweering, een blokhut. Het is nog gloednieuw, en vandaag konden mensen bij mij komen kijken. Het was echt ontzettend leuk. Je hoorde heel veel enthousiaste verhalen van bezoekers over wat ze allemaal al gezien hadden. En dat is ook het leuke aan deze dag. Je geraakt met mensen in gesprek, je drinkt een kop koffie. Het is heel amicaal en laagdrempelig.”

Vogels
De Groot is al jaren kunstenares. “In mijn blokhut konden met schilderijtjes zien waarbij het thema vogels was. Twintig jaar geleden, toen ik nog aan het Hoorsemeer woonde, gebruikte ik vaak kokmeeuwen als motief in mijn werken. Het profiel van deze vogels vind ik heel mooi. Later ben ik dat symbolisch gaan invullen, tot een abstracter geheel. Vogels zijn eigenlijk altijd het onderwerp gebleven. En omdat mijn blokhut nog gloednieuw is, was er ook de ruimte om te focussen op de schilderijen, omdat ik er voor de rest nog niet zoveel heb staan.”

“Aanbod is elke keer anders en verrassend”
Maar wat nu het geheim is waarom de dag zoveel mensen trekt? “Ik denk dat het mooie weer een rol speelt. Maar ook de reclame die voor het event is gemaakt. We doen dit al heel wat jaren, waardoor de bekendheid groot is. En er is ook echt wat te zien. Er doen vijftien kunstenaars aan mee. Dat zijn niet altijd dezelfde kunstenaars. Sommigen vinden het fijn om even een jaartje over te slaan. En ondertussen komen er ook vrij regelmatig nieuwe kunstenaars in deze regio wonen. Dus het aanbod is elke keer anders en verrassend.”

Of de editie een vervolg krijgt, daar is De Groot helder over. “Natuurlijk! We proberen altijd op de zondag na Pinksteren te gaan zitten. Dus dat mag al voorzichtig in de agenda genoteerd gaan worden.”