Oranjebuurt geniet van museum in eigen wijk: “Dit smaakt naar meer”

nieuws
Foto: ingezonden

Het Kunstenfestival in de Oranjebuurt heeft dit weekend flink wat mensen op de been gebracht. In het buurtcentrum konden bezoekers genieten van hun eigen museum.

“Zowel op zaterdag als zondag werd er kunst aangeboden van kunstenaars uit de eigen wijk”, vertelt Clary Bezemer van de organisatie. “Tien kunstenaars deden mee, en zij lieten een breed scala aan kunstvoorwerpen zien. Daarmee ontstond er voor het publiek een expositie die op een hele laagdrempelige manier bezocht kon worden. Men hoefde niet naar een museum, maar kon gewoon naar het eigen buurtcentrum. En dat is dan mooi om te zien, want je ziet buurtgenoten langs komen waarvan je weet dat zij nooit naar een museum zouden gaan. Je bereikt dus echt iets.”

“Buurtbewoners dichter bij elkaar brengen”
Onder de kunstenaars onder andere Anita Timmer, Okke Oosterhuis en Mirjam Saaltink. “De meeste kunstenaars komen uit de Oranjebuurt, hoewel er ook een aantal uit aangrenzende wijken kwamen. Qua bezoekers hebben we ruim honderd mensen mogen verwelkomen. Veel mensen uit de Oranjebuurt, maar ook uit de Plantsoenbuurt en uit Beijum. Het leuke was dat het publiek ook echt geïnteresseerd was. Men ging in gesprek met elkaar en met de kunstenaars. Ook de kunstenaars gingen met elkaar in gesprek. En dat was heel mooi om te zien, dat je door zo’n evenement ook de buurtbewoners dichter bij elkaar brengt.”

Smeltkroes
Het festival smaakt ook naar meer. “We denken er over na om de volgende editie drie of misschien vier weken te laten duren. Nu is het twee dagen, en dat is wat te krap. Je kunt meer mensen bereiken als je het een langere periode aanbiedt. We hebben dit plan inmiddels voorzichtig in de week gelegd bij het bestuur van het buurtcentrum, en daar werd heel positief gereageerd. Wel hebben we gezegd dat het dan zou moeten plaatsvinden in een periode waarbij het buurthuis niet gesloten is. Daarmee bedoel ik dat het in een periode plaatsvindt dat er bijvoorbeeld ook zanglessen zijn, en creabea-clubs er activiteiten hebben. Dat er dan als het ware een smeltkroes ontstaat, dat je door het festival iedereen verbindt en samen gaat brengen. ”

Bezemer laat verder weten dat zij graag in contact komt met kunstenaars die interesse hebben in het evenement, en wellicht wel zouden willen exposeren. Deze kunstenaars kunnen contact opnemen met Bezemer op dit mailadres.

Foto: ingezonden
Foto: ingezonden
Deel dit artikel: