Categorieën: Nieuws

Om wil internetoplichter uit Stad (23) twee jaar achter de tralies

Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, gaat een 23-jarige man uit Groningen 27 maanden achter slot en grendel. De Stadjer is de hoofdverdachte in een omvangrijke online oplichtingszaak.

Deze en volgende week staan elf verdachten terecht in deze zaak. Vijf anderen hebben via een strafbeschikking al eerder een straf opgelegd gekregen door het OM. De Groninger is de hoofdverdachte in de zaak. Hij wordt er onder meer van verdacht dat hij rekeningnummers van kwetsbare jongeren heeft gebruikt om geld te stallen van mensen die hij via internet oplichtte. Rekeninghouders die zich bewust waren van wat de Stadjer met hun rekening deed, vormen het gros van de medeverdachten in dit onderzoek.

Valse banksites, tikkiefraude en gestolen accounts

De Groninger plaatste  advertenties voor fotocamera’s, Apple Airpods en een GoPro op verschillende online platforms. Zijn slachtoffers betaalden voor de producten, maar zagen de producten nooit.

In eerste instantie (in 2016 en 2017) gebruikte Stadjer  zijn eigen rekeningnummer voor zijn oplichtingsacties.  Later stapt de verdachte over op het gebruik van bankrekeningen van anderen.

Daarnaast werkte de Stadjer met diverse valse namen, meerdere accounts en e-mailadressen op onder meer Marktplaats en Facebook. Zo staan op een in beslag genomen laptop van de verdachte ruim 31.000 marktplaatsaccounts met inloggegevens. Ook werden er bestanden op de laptop aangetroffen waarmee valse websites van banken kunnen worden gebouwd. Ook vond het OM een compleet softwarepakket voor het plegen van tikkiefraude.

Verdachte verstopt zich in kledingkast achter cilinder met lachgas

De verdachte werd op 23 juli 2019 aangehouden in de woning van zijn ex-vriendin. Agenten troffen de man aan achter een cilinder lachgas en onder wat kleding in een kast in de woning.

Verdachte ontkent; OM hekelt ‘misbruik’ van kwetsbare jongeren

De man zelf ontkent mensen te hebben opgelicht. Het OM ziet dat heel anders en vind een celstraf van 27 maanden een passende straf. Volgens het OM waren de geldezels onder meer bewoners van een Vast en Verder-huis van het Leger des Heils in de Stad.

“De verdachte heeft anderen heeft ingezet in een poging zelf buiten schot te blijven en zich daarbij heeft gewend tot sociaal zwakkeren en jongeren, veelal meisjes”, aldus de officier van justitie. De officier hekelt ook de manier waarop de Stadjer de oplichtingsslachtoffers geld afhandig maakte:  “Het interesseert verdachte niet dat mensen hun zuurverdiende geld kwijtraken of dat hun handelen schade toebrengt aan het vertrouwen in het online handelsverkeer. Ook al omdat de pakkans voor deze praktijken gering lijkt. Om die reden moet er een duidelijk signaal worden afgegeven aan verdachten die wel tegen de lamp lopen: op dergelijke feiten staan aanzienlijke gevangenisstraffen.”

Tom Veenstra

Recente berichten

Meer camera’s op Esserberg wordt niet als oplossing gezien: “We moeten het gesprek aan gaan”

De overlast op sportpark Esserberg wordt niet opgelost met het ophangen van extra camera's. Dat…

9 minuten geleden

Politiek baalt van regels rond EK-schermen: “Ooit wilden we de meest bruisende stad van het land zijn”

Het is een merkwaardig gezicht: doeken voor de terrassen in de Poelestraat waardoor je vanaf…

45 minuten geleden

Nic. trekt drie nieuwe spelers aan: “Met vertrouwen uitkijken naar nieuw seizoen”

De korfballers van Nic. hebben drie nieuwe spelers voor het aanstaande seizoen aangetrokken. Rienk Jan…

1 uur geleden

Kroegbaas Arend Roggen van café Boone overleden

Kroegbaas Arend Roggen van café Boone aan de Meeuwerderweg in de Oosterpoortbuurt is zaterdag na…

2 uur geleden

Brandweer herdenkt collega’s die tijdens hun werk om het leven kwamen

Met de brandweervlag halfstok en het spuiten van het water-ereteken zijn zaterdagmiddag de brandweermensen herdacht…

2 uur geleden

Pride Photo strijkt met openluchttentoonstelling neer rond Der Aa-kerk

Rond de Der Aa-kerk is vanaf dit weekend Pride Photo te zien. De tentoonstelling bestaat…

3 uur geleden