Rutte bezoekt Stad, gemeenten willen garantie dat extra gaswinning wordt uitgesloten

Premier Mark Rutte (VVD) is woensdagmiddag gearriveerd in Stad. Rutte wordt in de middaguren bijgepraat over de versterkingsoperatie in de provincie.

“Rutte arriveerde in het begin van de middag bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen”, vertelt OOG-verslaggever Jesse Weijn. “Hij maakte een hele relaxte indruk. Er was flink wat media aanwezig, die probeerden om hem een reactie te ontlokken. Een verslaggever van Op1 vroeg bijvoorbeeld hoe het nu verder moet nu de Russische gaskraan dicht gaat. Daarop zei Rutte dat hij daar later op de dag op wil reageren, dat hij eerst in gesprek wil. Tegen mij liet hij weten dat hij een goede reis heeft gehad naar Groningen.”

Druk programma
Volgens Weijn heeft Rutte woensdag een druk programma in Groningen: “Hij heeft dus eerst gesprekken bij het IMG. Daarna gaat hij naar een dorpje in de provincie om daar keukentafelgesprekken te voeren, wat de impact is van de aardbevingsschade en hoe het er voor staat met de schadevergoeding. Daarna brengt Rutte een bezoek aan Theater De Steeg om daar met jongeren in gesprek te gaan die een film hebben gemaakt over de aardbevingsproblematiek. Daar zal ook een moment zijn waarbij we als media uitgebreid kunnen gaan praten met Rutte.”

Gaswinning van tafel
Het bezoek van de premier valt samen met een brief die de provincie Groningen, een groot aantal gemeenten, en de besturen van de Veiligheidsregio en de waterschappen naar staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw hebben gestuurd. Zij eisen in de brief dat extra gaswinning in de toekomst volledig van tafel gaat. Het is een reactie op de woorden van minister Rob Jetten van Energie die onlangs liet weten dat het oppompen van het Groningse gas de allerlaatste optie is.