Kinderen tot over de oren in de modder op Modderdag

nieuws
Foto: Erick Bakker

Spelen in de modder met als doel om zo vies mogelijk te worden. Normaal mag dat niet, dinsdag moest het juist op de Groningse modderdag die gehouden werd op Kardinge.

“Het was een ontzettend groot succes”, vertelt Hanne-Wil Kievitsbosch van Natuurmonumenten. “Het vond plaats in onze speelnatuur van Oerrrr. Een terrein dat in 2018 is aangelegd waar kinderen kunnen spelen in het water, kunnen roetsjen op de modderglijbaan en zandkastelen kunnen bouwen. Ongeveer zestig kinderen van de Kids First COP groep locatie Oosterhoogebrug waren naar onze locatie gekomen. Wat je ziet is dat het dan heel voorzichtig begint. Maar aan het eind van de middag zat iedereen tot over de oren onder de modder. Ja, prachtig.”

“Spelen met modder is goed voor de ontwikkeling”
Tijdens de Modderdag ervaren kinderen modder met bijna al hun zintuigen: voelen, ruiken, horen en zien. “Spelen met modder is behalve leuk ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Kinderen spelen onbevangen als ze vies mogen worden en het stimuleert de nieuwsgierigheid en creativiteit van kinderen. Ze maken daarnaast kennis met de natuur, en hopelijk leidt tot meer betrokkenheid en interesse bij alles wat met natuur te maken heeft.”

“De wasmachine is uitgevonden om kleren weer schoon te krijgen”
Kievitsbosch noemt de dag belangrijk. “Tegenwoordig worden best wel wat kinderen beschermd opgevoed. Terwijl het helemaal niet erg is als je eens in een sloot valt of vies wordt. Daar is de wasmachine voor uitgevonden.” Woensdag vindt in Nederland de landelijke modderdag plaats die op diverse locaties wordt gehouden. Deze dag wordt georganiseerd door IVN. “Deze editie, samen met Kids First COP Group, wordt al een aantal jaren met veel succes georganiseerd en levert van beide kanten veel positieve geluiden op.”

OOG Tv maakte in 2019 een reportage over de Modderdag op Kardinge